Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново напрежение на италианските борси след избирането на евроскептици на важни постове в парламента на страната

Италианските акции и облигации се оказват под нов натиск от продажби по време на търговията в четвъртък. Повод за подновеното напрежение даден новината, че Алберто Багнай е назначен за председател на финансовата комисия на италианския сенат.

Трябва да се има предвид, че Багнай от партията "Лига" е в известен степен еквивалтен на Паоло Савона и се счита за виден евроскептик. Първоначалната номинация на Савона през миналия месец за министър на икономиката в новото коалиционно правителство на популисткото движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига" доведе до ескалация на политическата криза на Апенините, като Италия беше на косъм от предсрочни избори. Последвалото оттегляне на кандидатурата на Паоло Савона за финансов и икономически министър позволи формирането на новата управляваща коалиция в страната.

В същото време и друг представител на крайно-дясната "Лига" - Клаудио Борджи, който също е считан за евроскептик, беше определен за председател на Бюджетната и финансова комисия на Долната камара на италианския парламент.

Назначенията на Алберто Багнай и на Клаудио Борджи провокират ново напрежение с оглед на факта, че в миналото Багнай описваше еврото като "икономическо чудовище". Това поднови страховете, че техният избор е сигнал, че програмата на управляващата коалиция може да включи в бъдеще и опция за излизане на Италия от еврозоната.

Тези притеснения причиниха рязко понижение на акциите, търгувани на борсата в Милано и продажби на италиански облигации, което доведе до ново нарастване на тяхната доходност.

В четвъртък италианският фондов индекс FTSE MIB се понижава с 1,16%, оказвайки известно негативно влияние и върху останалите водещи европейски фондови индекси. Общият италиански банков индекс се понижава с над 2%, като акциите на Unicredit падат с 1,86%, а на Intesa Sanpaolo - с 1,0%.

В същото време доходността на 10-годишните италиански облигации нараства с 13 базисни пункта към едноседмичен връх от 2,72%, а доходността на двегодишните краткосрочни книжа - с 18 базисни пункта към 0,77%, като след новината за избора на Алберто Багнай и на Клаудио Боерджи тяхната доходност скочи за кратко дори до 0,91%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени