Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Връзката между САЩ и Европа ще оцелее въпреки различията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е убеден, че връзката между Съединените щати и Европа ще оцелее въпреки различията по въпроси като търговията, климата и ядрената сделка с Иран. В реч в Лондон Столтенберг заяви, че възможната среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин не е в противоречие с политиката на НАТО. 

Йенс Столтенберг на практика повтори написаното от него преди два дни в британския вестник „Гардиън“. Той призна, че връзките между Европа и Северна Америка са отслабнали и призова за необходимите усилия и от двете страни на Атлантическия океан за запазване на организацията от разпадане. Проблемите са реални, те не са само между Америка и Европа, но и в самата Европа за посоката, която трябва да следва ЕС, за ценностите и популизма, изтъкна Столтенберг. Той наблегна на факта, че светът е изправен пред безпрецедентно състояние със сигурността, поради тероризма, разпространението на оръжията за масово поразяване, кибернападенията и агресивната Русия. Столтенберг обаче е оптимист за бъдещето, тъй като в миналото НАТО е преодолявал подобни проблеми.

"Никъде не е твърдо записано, че трансатлантическата връзка ще просъществува завинаги, но аз съм убеден, че ние ще я запазим". 

Генералният секретар на НАТО заяви, че Блокът се нуждае от отбранителните възможности на Великобритания след сведенията, че премиерът Тереза Мей е поискала от министъра на отбраната да преосмисли британската политика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени