Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация с искане за нов референдум за Брекзит се проведе в Лондон

| обновено на 23.06.18 в 15:08
Снимка: Атина Димитрова

Десетки хиляди протестират в Лондон срещу Брекзит с искане за провеждане на нов референдум за одобряване на заключителната сделката, която премиерът Тереза Мей  се очаква да сключи с ЕС. 

От организаторите от групата "Народен глас" заявиха, че изминалите точно две години от референдума за Брекзит ще се запомнят само с парламентарни маневри по внасяните поправки в проектозакона за излизане от ЕС, както и че е време народът да поеме инициативата от депутатите. 

Демонстрацията идва на фона на още по-втвърдяващи се позиции на евроскептиците, които искат "пълен британски Брекзит", както се изрази тази сутрин на страниците на таблоида "Сън" външният министър Борис Джонсън. 

От организаторите очакват много хора да се съберат пред парламента в Лондон, с което да се постави началото на мобилизирането на общественото мнение в полза на провеждане на втори референдум за Брекзит. От "Народен глас“ заявиха и че това бележи началото на промяна в кампанията на групата, която досега се прицелваше в депутатите, но от днес започва набиране на обществена подкрепа за втори референдум. Сред ораторите има представители на целия политически спектър: Анна Соубри от бунтовците в управляващата Консервативна партия, Дейвид Лами от Лейбъристката партия, лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл и лидерът на Зелената партия Карълайн Лукас. 

Полицията е в повишена готовност, тъй като има сведения, че крайнодесни групи се очаква да организират контрапротест по същото време.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна