Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На входа на църквата „Успение Богородично“ в Златоград откриха барелеф на Захарий Зограф

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На стената на входа на църквата „Успение Богородично“ в Златоград, откриха барелеф на Захарий Зограф, по повод 165-години от смъртта на българския живописец. Авторът на барелефа склуптурът Веселин Ламбрев каза:

"Провокативно, трудно, но с много любов направено от мен. Релефът е фрагмент от автопортрета на Захарий Зограф. Не е целият автопортрет поради респекта, който изпитвам към автора аз направих само неговото изображение, защото е трудно да се направи релеф от живописна работа, но мисля, че се получи."


Отец Константин отслужи панихида по повод годишнината от смъртта на Захарий Зограф - един от художниците в храма:

"Интересното е, че неговите творби тук, в Златоград, са най-рано, защото ние знаем за него, че той самостоятелно започва да рисува след 1840 година, а неговите три икони, които е нарисувал в храма "Успение Богородично" в Златоград, датират от 1834 година и са изписани като дата върху самите икони - храмовата икона "Успение Богородично", на Светите апостоли Петър и Павел и на Свети Атанасий".

В женското отделение на църквата беше представена единствената в страната изложба на около 50 икони, допълва създателят на старият град в Златоград Александър Митушев:

"Получи се едно представяне на няколко иконографии като Благоуханна роза", "Небесна царица" и други."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна