Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US сенатор спука ребро на колежка, спасявайки я от задушаване

Част от спасителната техника при задавяне и задушаване, известна като маньовърът на Хаймлих.

Американската сенаторка Клейри Маккаскил заяви, че получила спукване на ребро, когато неин колега, който забелязал, че тя се задушава, тръгнал да я спасява, прилагайки ѝ маньовъра на Хаймлих, съобщи АФП.

По време на обяд в четвъртък на сенатори демократи сенатор Джо Манчин (70 г.) скочил от мястото си и успял да освободи блокираното гърло на Маккаскил (74 г.), но без да иска я наранил при процедурата за спасяване.

Сенаторката от Мисури благодари в Туитър на колегата си от Западна Вирджиния. „Болката в реброто за няколко седмици не е проблем, ще я понеса“, добави тя.

Двамата демократи се борят за преизбиране в Сената на междинните избори през ноември.

Маккаскил заявила на вечера с представители на гражданска организация в края на миналата седмица, че няма да ги прегръща заради болките в реброто.

Маньовърът на Хаймлих е кръстен на гръдния хирург Хенри Хаймлих (1920-2016), който разработва техниката през 1974 г.

При нея оказващият помощ застава малко в страни и отзад на пострадалия, леко го навежда напред, като придържа с едната си ръка предната му гръдна стена. След това го обгръща с двете си ръце около талията му, поставя единия юмрук между пъпа и долната част на гръдната кост, обгръща с другата ръка свития юмрук на първата и притиска силно в посока към него и нагоре. Това движение се повтаря 5 пъти.

Смята се, че тази техника е спасила живота на хиляди хора, включително на бившия US президент Роналд Рейгън и на холивудската икона Елизабет Тейлър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна