Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадоха Обществен съвет по физическо възпитание и спорт към президента

Снимка: БГНЕС

Обществен съвет по физическо възпитание и спорт започна действа към президентската институция.  Държавният глава  Румен Радев очаква новоучреденият орган да допринесе за усъвършенстване на системата на българския спорт.

„Негативните тенденции през последните десетилетия в нашето общество не отминаха и българския спорт. Държавата не само намали драстично финансирането за него, но се отдръпна от редица важни помощни, регулаторни и координиращи функции. Вече се радваме и на един медал от олимпиада. Масовият спорт се отдръпна от училищата, от младите ни хора, и беше изместен от болестите, затлъстяването, агресията. Като всеки сектор в обществото ни спортът също изживява криза, говоря най-вече за масовия спорт, и точно това е една от основните цели на този съвет - с вашата експертиза, с опита, мотивацията и визията ви, да направим така, че да се създадат условия за усъвършенстване на системата на българския спорт, да върнем младите към спорта, той да се върне обратно в училищата. Само тогава ще имаме и здрава нация, и само тогава можем да гоним и високо спортно майсторство“, заяви Румен Радев.

Членове на Обществения съвет са проф. Пенчо Гешев - ректор на НСА, проф. Бисер Цолов, Йорданка Благоева, Христо Меранзов, Димитър Димитров, Енчо Керязов, а негов председател е Георги Александров - съветник на държавния глава по въпросите за младежта и спорта

„Ние сме длъжни да върнем спорта на нашите деца. И не само спорта, ние трябва да върнем здравето на нашите деца. Нашите деца не познават топката, те не познават свободната игра в двора на училището или на вън. Те познават таблета, телефона и попаднаха в една измислена информационна среда, в едни социални мрежи, където загубиха физическата и активност. Ние искаме да бъде рупор на обществото, който да събуди в обществения живот нуждата от движение на децата, нуждата от физическа активност, което неминуемо ще рефлектира не само върху здравния статус на децата, но и върху работоспособността в по-зряла възраст. Ако насочим една десета от ресурса за здравеопазване към спорт това ще допринесе много повече за повишаване на здравния статус на населението. Ако говорим в цифри – бюджета на здравната каса вече надхвърля 4 милиарда лева, а бюджета на спортното министерство е 80 милиона.“, това заяви специално за предаването „На финала“ Георги Александров - съветник на президента по въпросите за младежта и спорт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна