Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Контрабандата хем е разгромена, хем процъфтява", пише "Сега". Европейската служба за борба с измамите опроверга премиера, че България е преборила нелегалния внос и износ, подчертава вестникът по повод скорошни разкрития на ОЛАФ.

"Труд" припомня на първа страница обещанието на Бойко Борисов минималната заплата да стане 650 лева до края на мандата. Възнагражденията у нас растат с 11,8% на година, добавя изданието. Според официалната статистика средната работна заплата сега е 1107 лева.

"Монитор" също пише по темата с друг акцент – 1500 лева средна заплата до 2021 година. Страната ни била лидер в борбата с измамите с кредитни карти.

В интервю за "Труд" заместник-председателят на Народното събрание от ДПС д-р Нигяр Джафер заявява "... трябва да очакваме освежителен ремонт на кабинета". Според нея по време на завършващото европредседателство е имало повече парадност и показност, свършила се е малко конкретна работа в интерес на българските хора.

"Не може да има два аршина за горивата", казва депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров, вносител на законопроекта за горивата. В интервю за "Стандарт" той подчертава, че внесените от него текстове са насочени единствено срещу сивата икономика. По повод протестите от вчера на търговци на горива Димитров пояснява, че борбата е за един милиард лева, които да влязат в хазната.

Според "Монитор" хазната на Столичната община може да бъде попълнена със 7 милиона лева, ако се съберат наказанията на колите в наказателните паркинги. 227 автомобила стоят там и чакат собствениците си, нарушили правилата за паркиране в София.

"Управляващите успяват да настройват едни нуждаещи се групи на други", коментира "Земя". Основният приход на живеещите в бедност е пенсията, подчертава изданието по повод слабата ни социална система.

Вестниците бегло отбелязват вчерашните рекордно кратки дебати по вота на недоверие, поискан от БСП.

Според "Дума" "ГЕРБ позорно избягаха от дебатите по вота". Нито един депутат и министър дори не се опита да опровергае аргументите на социалистите.

"Баретите блокираха Ботевград", информира "24 часа". Арестувани са приближени и синът на Владимир Пелов, разследват се неразкрити престъпления.

Банковият съюз ще дисциплинира финансовия сектор в България, прогнозира финансистът Борис Петров в интервю за "Сега". Коментарът му е по повод обществената дискусия "за" и "против"  включването на страната ни в банковия съюз, което означава надзорът на банковия сектор у нас да бъде прехвърлен от БНБ към Европейската централна банка. Още един финансист – Оливер Рьогл от една от водещите банки у нас, коментира финансовата обстановка у нас. В интервю за "24 часа" той прогнозира, че е възможно БНБ да започне да ограничава кредитирането, след като централни банки в други европейски държави вече са започнали с ограниченията в кредитирането.

"Преславското злато блести в Лувъра", информира "Телеграф". Ценни експонати от нашата история ще участват в изложба в Парижкия престижен музей, която ще бъде открита на 30 юни.

Водещото заглавие на "Стандарт" информира за изложба от наши шедьоври в Третяковската галерия в Москва. Чудотворното копие на иконата на Богородица Троеручица от Троянския манастир ще бъде сред експонатите, които от утре ще могат да бъдат видени от жителите и гостите на руската столица. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна