Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Симеонов: С решението на ЮНЕСКО се разрешава изграждането на ски съоръжение в Банско

К. Иванов: Членове на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО могат да поискат промяна на проекторешението на комитета за Пирин

Снимка: БТА

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че с решението на ЮНЕСКО от вчера се разрешава изграждането на ски съоръжение в концесионната зона над Банско.

След завръщането си от Бахрейн, където заседава международната организация, Симеонов коментира, че решението е в подкрепа на туризма и спорта в България.

Вицепремиерът Валери Симеонов описа поредицата от срещи на Сесията на ЮНЕСКО в Бахрейн, които е провела делегацията и е успяла да се убеди, че решението на правителството от края на миналата година, с което се позволява изграждането на ски съоръжения в Банско, е правилно. В подготвен по-рано документ на ЮНЕСКО това се забраняваше.

"С новия текст фактически се разрешава, абсолютно се разрешава изпълнението на това решение, с други думи изграждането на ски съоръжения на концесионната територия, която се води буферна зона", каза вицепремиерът.

И още - отвоювано е при изграждането на съоръжението да не се прави цялостна екооценка на природен парк "Пирин".

"Ще се извършва екологична оценка само на конкретните съоръжения, защото така изискват българските закони. От тук нататък българското правителство трябва да се въздържа от нови решения в тази посока, докато не излезе решението на Върховния административен съд, с което да се постанови доколко е законно искането за екооценка на новия план за управление".

Симеонов коментира, че представители на зелените организации, които протестират, са в основата на негативно създаденото отношение в организацията.

"Псевдоекологичните организации, защото всичко това, което казах, е резултат на това, че държавата няма представител в ЮНЕСКО непрекъснато, а някои други непрекъснато шетат".

Вицепремиерът каза, че след препоръката на Прокуратурата да се отстранят несъответствия в концесионния договор с "Юлен", правителството трябва да сключи анекс към документа.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреди, че членове на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО могат да поискат промяна на проекторешението на комитета за Пирин, което вероятно ще бъде гласувано на годишното заседание на организацията по-късно днес.

"Българското правителство ще трябва да спазва законодателството. Ще трябва също така да следва решенията на съда по делата, които се водят в момента за Националния парк "Пирин", и на трето място, което е много важно, не трябва да се прави нищо в Националния парк "Пирин", преди да бъде извършена техническа екологична оценка на новия план за управление на Националния парк, което означава, че ще бъде прекратена практиката на парче да се разрешават отделни строежи вътре в Националния парк, с идеята, че видите ли, те са твърде малки и съответно по никакъв начин няма да попречат на опазването на Националния парк", коментира Константин Иванов от организацията "Световен фонд за дивата природа".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна