Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев: До средата на 2019-а трябва да имаме действащо електронно здравеопазване

Снимка: БГНЕС

До средата на следващата година страната трябва да има действащо електронно здравеопазване, тази амбиция обяви в парламента здравният министър Кирил Ананиев. След проведено разискване в рамките на парламентарния контрол за Националната здравна карта, се реши до края на септември здравният министър да представи концепция за развитието на здравното осигуряване и за реформи в системата на здравеопазването. 

Социалистите настояха здравният министър до 1-ви август да представи коригиран модел на Национална здравна карта заедно с ясен план за стабилизирането на изпадналите в критично състояние областни и общински болници. Предложението не беше подкрепено. Въпреки направеното уточнение, че Здравната каса плаща за дейност, а не за легла, д-р Георги Михайлов от БСП отчете: "Леглата са сериозно намалени. Само в три от тях са увеличени, и то в някои области, които са в непосредствена близост до центрове, които са пренаситени както с кадрови ресурс, така и с болнични заведения, така и с леглова база".

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ обърна внимание, че Националната здравна карта не са само легла: "Това е големият проблем на българското здравеопазване в момента. Ние имаме една хипертрофирала болнична помощ и слаборазвита доболнична помощ и с това предизвикателство по-скоро трябва да се справим".

Д-р Нигер Джафер от ДПС определи като порочна свръхфиксацията върху болничните легла и прогнозира: "Тази здравна карта, както и предходната, ще бъде атакувана по съдебен ред".

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна уточни: "Независимо дали болницата сключва договори за 5 или за 15 легла с НЗОК, Касата ще заплати за действително реализираните и отчетените клинични пътеки и леглото не е вторият инструмент за ограничаване финансирането на лечебните заведения – нещо, с което се спекулира".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна