Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорст Зеехофер е предложил да подаде оставка като вътрешен министър и лидер на ХСС

Хорст Зеехофер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хорст Зеехофер е предложил да подаде оставка като вътрешен министър на Германия и като председател на консервативния баварски Християнсоциален съюз. Това е станало на закрито заседание на ръководството на партията, съобщава Франс прес, като се позовава на вътрешнопартийни източници. Като причина за решението си Зеехофер е посочил липсата на подкрепа.

Председателят на парламентарната група на Християнсоциалния съюз Александър Добринт обаче е заявил, че не иска да приеме оставката.

Решението на Зеехофер може да постави под въпрос бъдещето на коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел. Десноцентристкият Християдемократически съюз на Меркел и баварската ХСС са по отдавнашна традиция партньори. Понастоящем те участват в правителствена коалиция заедно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Вчера многотиражният вестник "Билд" написа, че ако Меркел бъде свалена от канцлерския пост, социалдемократите ще разтурят коалицията и ще предизвикат нови избори.

1 юли беше крайният срок, поставен от Зеехофер, до който той трябваше или да приеме постигнатото от Меркел във връзка с миграцията, или баварската гранична полиция да започне да връща бежанците от австрийската граница.

По-рано беше съобщено, че Хорст Зеехофер е изразил недоволство от постигнатото от Меркел във връзка с миграцията на срещата на върха на Европейския съюз, както и че Меркел е получила подкрепата на ръководството на своя Християдемократически съюз в спора си със Зеехофер и за споразумението за миграцията. Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта:

"Целта на ХДС е да се организира по-добре и да се ограничи имиграцията към Германия. Съгласни сме с ХСС по този въпрос. Да действаме заедно в тази посока е добра новина и за Европа, и за Германия. Едностранни стъпки за противодействие обаче ще бъдат погрешен сигнал към европейските ни партньори".

Според генералния секретар на ХДС "решенията на срещата на върха на ЕС са голям напредък".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна