Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на коалиционното правителство на Германия се решава тази нощ

| обновено на 02.07.18 в 22:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Берлин започна лидерската среща на управляващата коалиция, от която трябва да стане ясно дали Ангела Меркел ще продължи да бъде канцлер. Условието Хорст Зеехофер - лидера на баварския Християнсоциален съюз и федерален министър на вътрешните работи, да не подаде оставка и да предизвика правителствена криза, е да бъде постигнат компромис по мигрантската политика.

В момента в централата на Християндемократическия съюз в Берлин се провежда лидерска среща на Меркел, Зеехофер и лидера на социалдемократите Андреа Налес, на която трябва да стане ясно дали Зеехофер ще подаде оставка, както заплаши, и така ще предизвика правителствена криза.

Заместник-председателят на ХДС Юлия Кльокнер обаче е с положителни очаквания:
"Всички искаме едно и също. Да намерим прагматично решение по мигрантските въпроси и да запазим единството в Европа. Имаме национални изисквания, но и общ европейски интерес. Мисля, че сме по-близо, а не по-далеч от споразумение. Трябва да намерим решение. Оптимистка съм".

Съдбата на коалиционното правителство на Германия ще се решава тази нощ, като лидерите на трите партии в него - Меркел, Зеехофер и  Налес, се очаква да се съберат късно тази вечер - в 23:00 ч. българско време, за да се опитат да изгладят различията си за мигрантската политика.

Зеехофер, който е федерален министър на вътрешните работи и лидер на баварския Християнсоциален съюз, е за затваряне на границите за мигранти, които вече са регистрирани в други еврочленки и не е доволен от постигнатото от Меркел на срещата на върха на Европейския съюз миналата седмица. Той обяви, че възнамерява да подаде оставка и от двата си поста, но се съгласи преди това да преговаря още веднъж с канцлера.

Водещи фигури в ХДС и в ХСС, като бившия финансов министър Волфганг Шойбле и баварският премиер Маркус Зьодер, призоваха за постигане на компромис. Какви са вариантите за изход от коалиционния сблъсък, чуйте от професор Карл-Рудолф Корте, политолог от университета в Дуисбург:
"Това, което се случва е ирационално.  Изходът от кризата е оставка на Зеехофер. Само така той ще може да напусне достойно политическата сцена, но не мога да изключа Зеехофер да повлече със себе си и Меркел, защото е в позицията да постави условието. Ако искате да запазим единството  на блока ХДС-ХСС трябва и двамата да си тръгнем".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна