Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири отбора мечтаят да вдигнат световната купа за първи път, а четири вече са го правили

Снимка: ЕПА/БГНЕС


24 отбора, който бяха в Русия вече отпътуваха или ще направят това днес за своите страни. Останаха 8-те най- достойни, четвъртфиналистите на Мондиала. Ето и  двойките Уругвай-Франция, Бразилия-Белгия, Русия-Хърватия и  Швеция - Англия. Мачовете на 6-ти и 7-ми юли, след които ще узнаем и имената на полуфиналистите. Или иначе казано, до последния съдийски сигнал на първенството остават общо 8 мача.

До тази фаза на турнира достигнаха четири тима, които досега са печелили световната титла - Уругвай (2 пъти - 1930 и 1950 година), Франция (веднъж през 1998 година), Бразилия (5 пъти - 1958, 1962, 1970, 1994, 2002) и Англия (веднъж през 1966 година).

Белгия, Швеция, Русия и Хърватия мечтаят да вдигнат световната купа за първи път в историята.

В ранният двубой във вторник Швеция успя да излъже Швейцария с 1:0 с гола на Форшберг през втората част. А около полунощ  привържениците на  Англия ликуваха, защото отборът от Острова достигна до 1/4-финала след победа с 4:3 над Колумбия след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време и продълженията) в последен осминафинал, игран на стадион "Спартак" в Москва. Хари Кейн откри резултата в 57-ата минута от дузпа, а Джери Мина изравни в продължението. При дузпите Урибе (четвъртата) и Карлос Бака (петата) изпуснаха за колумбийците. За британците пропусна Джордан Хендерсън (третата).

Англичаните най-сетне успяха да преодолеят кръг на Мондиал след изпълнение на дузпи. Преди това те отпадаха от бялата точка на световните финали през 1990, 1998 и 2006 година. Те достигат до 1/4-финал за първи път от 12 години насам и ще се изправи срещу Швеция.

Всички британски вестници се концентрират върху  драматизма на дузпите, предаде кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов. Треньорът на Англия обаче вече мисли за Швеция:

„Швеция е друг отбор, срещу който статистиката ни не е добра. От години ги подценяваме, а те се справят брилянтно. Знаем точно как играят, но ще бъде трудно изпитание“.

Селекционерът на Колумбия Хосе Пекерман бе доста разочарован след отпадането на тима му след изпълнение на дузпи . Той заяви, че играчите му са направили всичко възможно, за да продължат напред, но не се е получило.

“Световното първенство се разви по този начин. Както всеки друг отбор тук, и ние имахме амбиция да станем шампиони. Направихме всичко възможно, за да продължим напред. Получи се много оспорван и интензивен двубой. И двата тима знаеха важността на срещата. Бяхме смели и се борихме здраво. В нито един момент не хвърлихме кърпата. Имахме правилната нагласа, но не се получи”, заяви Пекерман.

Кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григовов беше на стадион "Спартак" в руската столица и сподели своите впечатления от двубоя. Колумбийските привърженици са били много повече от английските. За атмосферата в медийния център можете да чуете в прикачения звуков файл.

Любомир Божанков - старши треньор на националния отбор на България по футбол до 15 години, коментира за БНР:

„Сензацията е налице. Англия най-накрая победи на Световно с дузпи“. Той оцени представянето на Колумбия е „изключително достойно“, а съдията „малко изпусна мача“ .

Швеция и Швейцария направиха може би най-скучния мач. Треньорът на Швеция е направил страхотен отбор при едно много консервативно 4-4-2, в което виждаме две звезди. Убеден съм, че почти всички в Швеция са забравили Златан Ибрахимович и за това, че той имаше големи амбиции да се яви на форума. Мисля че това е най- високото представяне на Швеция след 1994 г.“

След изиграването на всички 1/8-финални срещи се оформиха 1/4-финалните двойки на Мондиал 2018 в Русия.


На  06 юли се играят срещите Уругвай  -  Франция и  Бразилия - Белгия

Победителите от тези два мача оформят първия полуфинал на 10.07 в Санкт Петербург

На 07.07 са сблъсъците Швеция -  Англия и Русия -  Хърватия


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна