Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Руска пропаганда застрашава пътя на Западните Балкани към ЕС и НАТО

Руската информационна пропаганда в държавите от Западните Балкани застрашава тяхната евроатлантическа интеграция. Такива мнения бяха изразени на международната конференция на тема „Западните Балкани и техният път към ЕС и НАТО“ в София в сряда.

Русия използва различни мерки, с които дискредитира Европейския съюз, посочи политическият съветник Софи Айзентраут. „Тази руска пропаганда цели да отслаби позициите на ЕС и да предотврати неговото бъдещо разширяване и това на НАТО. Русия се страхува от северноатлантическия алианс“, смята Айзентраут, според която ЕС трябва да разобличи фалшивите новини и да разшири ангажимента си в района.

Според Торстен Гайслър от фондация „Конрад Аденауер“ евроинтеграцията на Западните Балкани изисква не само напредък в политически, икономически и социален план, но се свързва и с развитието на медийната среда.

„Много е важно журналистите да бъдат независими и да се ръководят от ясни етични стандарти“, заяви Гайслър, според който е ясно, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна