Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП: Конкурсът за концесия на летище София е нагласен и победителят е предизвестен

Московски: В управленската програма на ГЕРБ и в коалиционното споразумение са записани обектите за концесия

| обновено на 05.07.18 в 14:57
Снимка: БГНЕС

Според БСП, конкурсът за концесия на летище София е нагласен и победителят е предизвестен. Това обяви говорителят на парламентарната група Елена Йончева. Тя определи като "национално предателство“ концесията и отказа на Министерския съвет да предостави на левицата информация за условията по бъдещата сделка. Социалистите не получили достъп до докладите и анализите на Световната банка и Европейската банка за развитие за състоянието на летището, каза Йончева:

"И това е неприемливо и само показва, че тази концесия е нагласена, и че има предварително избран победител. Ние разполагаме с информация, че се подготвя спечелването на тази концесия от една съседна държава. Турция няма основание да има конкурентно летище. Българското летище в София, според експерти, има опасност да се превърне в едно помощно летище".

По думите ѝ, тъй като става въпрос за обект от значение за националната сигурност, социалистите ще обжалват във Върховния административен съд отказа от информация. Внесли са проект на решение за спиране на процедурата по отдаване на летището на концесия и подготвят законови промени за изваждане на обекти, които са в забранителния списък за приватизация, да бъдат отдавани на концесия.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че още в управленската програма на ГЕРБ и в коалиционното споразумение са записани инфраструктурните обекти, които ще бъдат концесионирани. Така той отговори на твърденията на БСП, че концесията на летище София е непрозрачна. Поисканите анализи на Световната банка ще бъдат предоставени, ако се получи разрешение за това от финансовата институция, каза Московски:

"Ние предвиждаме 550 милиона авансово плащане, предвиждаме 1,2 милиарда инвестиции, това са базовите нива, от които тръгва състезанието, предвиждаме по-голямото от двете, или 15 милиона на година концесионна такса към държавата, или 10 процента от оборота".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна