Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за придобиване на два патрулни кораба беше одобрен от парламентарната комисия по отбрана

Заседание на парламентарната комисия по отбрана. На него присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов (вдясно), контраадмирал Митко Петев (вляво) и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев (в средата).
Снимка: БГНЕС

Проектът за придобиване на два патрулни кораба бе одобрен днес от парламентарната комисия по отбрана. Той трябва да бъде гласуван и в пленарната зала.

Стойността на проекта е 984 милиона лева и ще даде възможност да се водят преговори с повече от една фирма, посочи командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Само депутатът на „Воля“ гласува "против" проекта. Управляващи и опозиция го подкрепиха.

В рамките на дебатите военният министър Красимир Каракачанов успокои депутатите, че се работи за придобиването на нови кораби, а не на втора ръка.

"Естествено, че никой няма предпочитания към кораби втора ръка, изхождайки от практиката с фрегатите. Да, те закърпиха положението, но там винаги става въпрос за нещо временно, с много по-малък срок на годност. Така че предпочитанието е за нови кораби", каза Каракачанов.

Говорейки за варианта кораби втора ръка, той посочи, че това е "една възможна опция, ако евентуално се появи подобна възможност при изгодни условия". "Това е само една опция, нищо повече", каза Каракачанов.

Събирането на оферти ще започне, след като проектът бъде одобрен и в пленарната зала на парламента. Намерението е договорът да бъде сключен до края на годината.

Министерството на отбраната вече е изпратило и запитвания към производители на бойни самолети. Запитванията са както за нови, така и за употребявани изтребители, като отговори се очакват до два месеца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна