Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на Уолстрийт с акцент върху силния доклад за американската трудова заетост през юни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските фондови индекси се повишават в началото на петъчната търговия, тъй като инвеститорите на Уолстрийт акцентират върху поредния солиден доклад за състоянието на трудовия пазар, който компенсира отчасти притесненията за мащабна търговска война между САЩ и Китай.

Растежът на новите работни места през юни с 213 хиляди при изненадващо повишение на нивото на безработица от 18-годишното дъно през май от 3,8% до 4,0% и умерен растеж на заплащането на труда не изглежда като предпоставка за по-сериозен инфлационен натиск, който би принудил Фед да предприема по-агресивна политика на увеличаване на лихвените ставки. В същото време днешните данни на Департамента по труда са в подкрепа на очакваното ускоряване на растежа на икономиката на САЩ към и над 4% на годишна база през второто тримесечие след слабото повишение на БВП с 2% в началото на годината.

Индексът DJIA се повишава с 0,35%, докато широкият индекс S&P500 нараства с 0,63%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,88% благодарение и на данни, показващи свиване на американския търговски дефицит през май до 19-месечно дъно.

Нарастват 8 от 11-те отделни секторни индекси, влизащи в S&P500, с най-солидно повишение на акциите от сектора здравеопазване (с около 0,9%) благодарение на ръст с 15,41% на акциите на Biogen Inc., след като компанията отчете позитивни резултати от втората фаза на изпитания на лекарство против Алцхаймер.

Днешното възходящо движение е факт въпреки решението на администрацията на Тръмп да въведе високи мита върху вноса на китайски стоки за 34 млрд. долара и последвалите контрамерки в същия размер от страна на властите в Пекин. Трябва обаче да се има предвид, че стартирането на търговската война между САЩ и Китай беше очакваното от финансовите пазари през последните седмици и днес инвеститорите сякаш действат на принципа: "Продавай (акции) при слухове (за търговска война между САЩ и Китай), купувай при факти".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна