Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са отказали три пъти виза на семейството на Ане Франк по време на нацистката окупация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са отказали цели три пъти виза на семейството на Ане Франк по време на нацистката окупация, показва ново проучване. Усилията на семейството на Ане Франк да емигрира там са били осуетени от "американската бюрокрация", твърдят историци.

Новите изследвания са направени от къщата-музей на Ане Франк и Музея на мемориала на холокоста в САЩ. Те показват, че семейството е кандидатствало няколко пъти за американски виза, а бащата на Ане, Ото Франк е кандидатствал и за кубинска виза. Тези усилия са били съпътствани от безкрайни бюрократични препятствия.

Ане е едва на 13 години, когато започва да се крие от нацистите със семейството си в задната част на бившия офис на баща си в Амстердам. След като семейството й е арестувано от германската тайна полиция през 1944 г., тя е отведена в концентрационен лагер в Берген-Белсен, където е починала малко преди края на Втората световна война.

Въз основа на нови документи и интервюта историците на двата музея са установили, че семейството е събрало множество документи през 1938 г. и е подало заявление за виза в американското консулство в Ротердам. От намерените документи по случая става ясно, че семейството не е получило отказ за виза, просто тяхното заявление никога не е било разглеждано. По-късно Ото Франс се обръща към Куба, от където се надява да се добере до САЩ, но молбата му е отхвърлена 4 дни след нападението над Пърл Хабър. В крайна сметка семейство Франк загива и заради бюрокрацията, твърдят историците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна