Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка продължава да очаква слаб икономически растеж и през второто тримесечие на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През второто тримесечие на настоящата година икономиката на Франция ще продължава да нараства с по-бавно темпо след слабото начало на годината и далеч под добрия възходящ импулс от края на 2017-а, показват резултати от последно проучване на Френската централна банка.

Централната банка на Франция очаква БВП да нарасне през периода април – юни с 0,3% спрямо първите три месеца, когато растежът се забави рязко до 0,2% от 0,6% в края на предходната година.

Новата прогноза не се различава от предходната оценка на банката, въпреки че последното проучване отчита подобрение на бизнес активността както в промишлената, така и в сферата на услугите през юни.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, се повиши през юни до 101 пункта от 100 пункта през май. Анкетираните бизнес мениджъри очакват запазване на растежа на индустриалното производство през юли след добрия негов отскок през юни, особено в автомобилния сектор и при добива на цветни метали.

Активността в сферата на услугите също нарасна, като съответният индекс се повиши през юни до 103 пункта от 102 пункта месец по-рано, доближавайки отново многогодишния връх от януари на ниво от 104 пункта (най-висока негова стойност от средата на 2011 година). Бизнес лидерите в сектора на услугите също отчитат ускорен подем на активността на техните предприятията през миналия месец, като прогнозират устойчив растеж и през юли.

В същото време аналогичният индекс в строителната сфера стабилизира през юни в 10-годишния връх от 105 пункта, достигнат през март и през май. Бизнес лидерите в сектора на строителството очакват ново подобряване на активността през седмия месец на годината.

Месечното проучване на Френската централна банка сигнализира, че забавянето на добрия възходящ икономически импулс от предишната година, което беше факт в началото на 2018-а, ще остана е сила и през второто тримесечие, въпреки че в последно време сякаш има признаци на известно съживяване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени