Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Гърция не е съгласна с очакваната покана към Скопие за членство в НАТО

Снимка: БТА

Днес се очаква покана от НАТО към Македония. Подписаното от Ципрас и Заев споразумение в Преспа беше приветствано от международната общност, но протестите в Гърция не стихват. Опозиционните партии в Атина настояват първо Скопие да промени конституцията и едва след това да бъде поканена за член на НАТО.

Всички опозиционни партии в Гърция изразиха несъгласие за очакваната покана за членство в НАТО към Скопие. Аргументите на опозицията са, че едно споразумение между премиерите на двете страни не е гаранция за членство на Скопие в Алианса. Дори и социалистите в гръцкия парламент, които се очаква при гласуване да са единствената партия, която ще подкрепи СИРИЗА, не приемат за логично покана към страна, която не е изпълнила споразумението. Първо референдум и промени в конституцията и едва след това може да се отправи покана към Скопие, категорични са лидерите на опозицията.

Остри критики търпи и министърът на отбраната Панос Каменос, който е лидер на националистите от "Независими гърци". Партията е против цялото споразумение за името на Македония и депутатите считат, че гръцкият министър на отбраната "няма място на днешното заседание на НАТО в Брюксел".

Днес в Солун се подготвят отново мащабни протести с призив "Македония е Гърция".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна