Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на цените на петрола сорт брент с над 2% след заплахите на Тръмп за нови мита за китайските стоки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фючърсите на петрола сорт брент се понижават с над 2% към 77,00 долара за барел на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай, след като Доналд Тръмп заплаши с въвеждането на мита от 10% за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Все по-реалните опасения за мащабна търговска война между двете водещи световни икономики доведе до ново напрежение на глобалните капиталови пазари, предизвиквайки спад както на фондовите, така и на стоковите борси.

Фючърсите на цветните метали като цинк, мед и олово се обезценяват с между 3% и 4% към най-ниски нива от около година насам, като солидно понижение към многомесечни дъна има и на фючърсите на никел, алуминий и калай.

Напрежението на стоковите борси се пренесе и петролните пазари, като за днешния ценови спад на петрола сорт брент голямо влияние оказва и информацията от Либия, че е била подновена дейността на ключови терминали за износ на нефт. Базираната в Триполи компания National Oil Corp. обяви, че е възстановена работата на четири либийски нефтени пристанища и че износът от техните петролни терминали "ще се върне към нормалните нива през следващите няколко часа".

Трябва да се има предвид, че либийското петролопроизводство спадна до едва 527 хил. барела на ден от 1,28 млн. барела през февруари, след като бяха затворени тези важни пристанищни терминали. Възстановяването им към нормален ритъм на работа обаче може да доведе до завръщането на глобалния петролен пазар на около 700 хил. барела петрол дневно.

Именно тази новина доведе до спад на септемврийските фючърси на петрола сорт брент с 2,23% към 77,20 долара за барел, като дори за кратко те се сринаха с повече от 2 долара към дъно за деня около 76,76 долара. Само ден по-рано петролът сорт брент поскъпна до 79,50 долара за барел, доближавайки отново три и половина годишните върхове от 80,00 долара за барел, достигнати през месец май.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август се понижават по-скромно с 0,6% към 73,50 долара за барел, след като късно снощи Американският петрол институт (API) отчете нов голям спад с 6,8 млн. барела на седмичните петролни складови запаси в САЩ.

Според редица анализатори и инвеститори обаче това понижение на цените на черното злато изглежда ограничено на фона на продължаващите проблеми с петролните доставки в световен план. Стачката на нефтените работници на компанията "Шел" в Норвегия доведе до принудително намаляване на добивите на суров петрол с 23 хил. барела на ден и с 3,5 хил. барела на течен природен газ, посочиха от енергийната компания Mizuho Securities USA, съобщава агенция MarketWatch. Според компанията JBC Energy се очаква стачка в Габон да доведе до ограничаване на петролните добиви в страната с 54 хил. барела на ден. Продължават и проблемите с канадските добиви и доставки на петрол, лишавайки световните пазари от още 360 хил. барела дневно.

Не трябва да се забравя и продължаващият колапс на производството на петрол във Венецуела, както и очакванията за рязко намаляване на иранския експорт на черно злато с оглед на подновените санкции на САЩ спрямо Техеран.

Цялото това нарушаване на световните петролни доставки изглежда малко вероятно да бъде компенсирано от договореното преди време увеличаване на добивите от "ОПЕК+" (ОПЕК, Русия и някои други производители) с до 1 млн. барела дневно, тъй като картелът не разполага с достатъчен производствен капацитет, за да успее да покрие този недостиг на фона на бързо растящото търсене.

В същото време има опасения, че ако САЩ действително наложат допълнителни мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, би било много трудно за Пекин да не наложи контрамита, които да включват и вноса на американски суровини. Трябва да се има предвид, че Китай беше вторият най-голям вносител на американски суров петрол през първите три месеца на настоящата година, според данни на енергийната информационна администрация (EIA). Въпреки ескалиращото търговско напрежение, на този етап Китай все още не е взел решение за повишаване на митническите тарифи за вноса на суров петрол от САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени