Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заяви, че отношенията му с канцлера на Германия Ангела Меркел били много добри

Ангела Меркел и Доналд Тръмп на двустранните им разговири в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел.
Снимка: Ройтерс

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви днес, че отношенията му с канцлера на Германия Ангела Меркел били много добри, предаде Ройтерс.

Тръмп и Меркел разговаряха в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел. 

„Обсъдихме военните разходи… говорихме за търговията“, каза президентът пред репортери, допуснати в стаята на срещата. „Имаме много, много добри отношения с канцлерката. Имаме страхотни отношения с Германия“, добави той.

Тръмп посочи, че е повдигнал въпроса за новия газопровод „Северен поток 2“ между Русия и Германия

„Вярвам, че нашата търговия ще се увеличи и много други неща ще се увеличат, но ще видим какво ще стане“, посочи Меркел, чиито думи бяха преведени на английски. Тя добави, че срещата е била „възможност за обмяна на мнения по процеси в икономическата област…както и за бъдещето на търговските ни отношения“.

Меркел каза, че е много важно да има такива разговори, защото „в крайна сметка сме партньори“. „Ние сме добри партньори и желаем да продължим сътрудничеството в бъдеще“ посочи тя.

Ройтерс отбелязва, че тонът на Тръмп е контрастирал с думите му по-рано през деня след срещата с шефа на НАТО Йенс Столтенберг.

Тръмп обяви Германия за заложник на Русия, защото разчита на нея за огромна част от енергийните си ресурси. Разкритикува специално проекта за газопровод "Северен поток 2", като се оплака, че Америка плаща милиарди долари, за да защитава Европа, а самата тя дава милиарди долари на Русия. Президентът настоя още Берлин незабавно да увеличи военните разходи.

В задочен отговор Меркел припомни, че е живяла в част от Германия, която е била под контрола на Съветския съюз и заяви, че е щастлива, че страната ѝ днес е обединена и че може да взема суверенни решения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна