Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от еврозоната може да обсъдят искането ни за влизане в ERM II

Снимка: архив

Финансовите министри от еврозоната може да обсъдят днес искането на България да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, предхождащ еврозоната и банковия съюз. Това трябва да се случи по време на заседанието на Еврогрупата в Брюксел, според агенция Ройтерс.

В белгийската столица финансовият министър Владислав Горанов ще представи постигнатото в неговия ресор по време на българското европредседателство. Преди месец Горанов описа процеса по влизането в „чакалнята“ за еврозоната така:

„Крайният резултат, както аз си го представям, е, че до една година ние ще можем едновременно да влезем в близко сътрудничество с банковия съюз и в ERM. Трябва и ангажиментите, които се поемат към нас или разговорите с нашите партньори да бъдат твърди, за да не се стига до тази безкрайна игра, която виждаме с Шенген".

Още в началото на годината Горанов обяви пред чуждестранни медии, че до края на европредседателството България ще подаде документи за членство в механизма, известен като „чакалнята за еврозоната“.

В началото на юни еврокомисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис заяви: „За приемането на еврото страните членки трябва да покрият номинални критерии за присъединяване, с които България се справя твърде добре. В същото време съществува въпросът с тяхната устойчивост“.

Във вторник Ройтерс се позова на свои източници, че вероятно на заседанието на еврогрупата ще бъде дадена целева дата за страната ни и в ERM II и в банковия съюз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна