Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие окончателно законопроекта за горивата

| обновено на 12.07.18 в 10:30
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно законопроекта за горивата. Парламентът реши: малките фирми, които търгуват с горива, трябва да имат уставен капитал от поне 20 хиляди лева, а за едрите търговци се изискват 1 милион лева. 

С последно гласуваните текстове се реши земеделските производители да могат да съхраняват до 50 куб. метра цистерни, земеделските машини да могат да се зареждат с до 80 литра гориво във вътрешен обект, извън бензиностанциите. 

Депутатите задължиха търговците с горива при подаване на заявление за регистрация да предоставят обезпечение - за едрите търговци то е 500 хил. лв., а за бензиностанциите - 20 хил. лв. за всеки обект.

Депутатите регламентираха също глобите и реда за отнемане на имущество и превозни средства при установени нарушения от търговците на горива. За извършване на дейност без регистрация глобата или имуществената санкция е от 25 хиляди до 250 хиляди лева за всички дейности по търговията с горива. При повторно нарушение глобите скачат до 500 хиляди лева. В случай на превоз на горива без регистрация превозваните горива и превозните средства ще се отнемат в полза на държавата. 

От текстовете отпадна изискването за образователен ценз и осигурителен стаж за търговците с горива. Всички процедури по администрацията и регистрацията на търговията с горива окончателно се прехвърлиха от финансовото министерство към Министерството на икономиката. 

Законът влиза в сила шест месеца след обнародването му в Държавен вестник.

Христиан Митев от "Обединени патриоти", от квотата на НФСБ, настоя влизането в сила да стане след положителна нотификация от Европейската комисия - предложение, което не беше подкрепено. Митев се мотивира с аргумента:
"Смятам, че с подобно предложение, имаме макар и някакъв минимален шанс да избегнем наказателната процедура, която иначе неминуемо ще се стовари върху нашата страна и българските данъкоплатци за огромно съжаление ще се наложи да плащат отново заради грешки, които допускаме тук".

Текстовете на законопроекта предизвикаха протести сред дребните търговци и земеделски производители, както и напрежение в коалиция "Обединени патриоти". Макар да са сред вносителите на проекта, сега депутатите от НФСБ са сред най-големите му критици. Те прогнозираха, че може да се стигне до наказателна процедура на ЕК срещу България.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна