Почти 200 станаха загиналите от наводненията в Япония

Поражения след наводненията в Хирошима.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 200 са вече жертвите на опустошителните наводнения в Япония, а горещината и проблеми с водоснабдяването създават условия за разпространение на болести, предаде Ройтерс.

Над 200 хиляди домакинства нямат вода, седмица след като поройните дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в западната част на страната.

Загиналите достигнаха 199, а десетки продължават да се водят изчезнали, съобщи говорител на правителството. Според медии изчезналите са около 60.

Тъй като температурите се повишиха над 30 градуса по Целзия и влажността е висока, животът в училищни физкултурни салони и други евакуационни центрове става все по-тежък.

Ограниченото водоснабдяване в засегнатите райони означава, че хората, които не поемат достатъчно течности са застрашени от топлинен удар. Някои пият вода, с която мият ръцете си, което създава опасения за епидемии.

Над 70 000 военни, полица и пожарникари продължават да издирват оцелели в развалините след свлачищата и пороите.

Премиерът Шиндзо Абе нареди на среща на кризисния щаб да се действа по-бързо за оказване на помощ на пострадалите. Заради наводненията Абе отмени обиколка в четири страни, сред които Белгия и Франция.


Още от категорията

Проф. Любен Тотев: Трябва да спре разрастването на висшите учебни заведения

Трябва да спре разрастването на висшите учебни заведения, заяви в предаването „Преди всички“ проф. Любен Тотев – ректор на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите. „Това, което смятам, че трябва да се направи в най-скоро време е да бъде изпълнено едно решение на Съвета на ректорите от октомври миналата година. Ние с..

публикувано на 21.09.18 в 10:04

Доц. Киров: Няма законов механизъм личен лекар да заяви, че не може да работи с даден пациент

"Няма законов механизъм, по който личен лекар може да заяви, че не може да работи с даден човек и е добре той да не е в неговата пациентска листа". Това заяви в предаването „Преди всички“ доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той припомни, че от години предлагат това да се уреди..

публикувано на 21.09.18 в 09:31

В родопското село Момчиловци започва Фестивал на киселото мляко

В родопското село Момчиловци започва Фестивала на киселото мляко - култура и традиции. Тази вечер ще е официалната церемония по откриване на фестивала, под мотото „Киселото мляко - новият път на коприната". Програмата предвижда изложение на производители на млечни продукти, на народни-художествени занаяти, био и екопродукти, представяне..

публикувано на 21.09.18 в 09:09

Експерти: Наредбата за застраховането на медицинските лица оставя много отворени въпроси

"Обикновено дела между лечебни заведения и пациенти, при настъпила вреда, траят няколко години", заяви в предаването „Преди всички“ д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Той коментира приетата от Министерския съвет Наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия, която..

публикувано на 21.09.18 в 09:07

Огледалните неврони

Понятието „огледални неврони“ се появява за първи път след изследванията на италианеца Джакомо Ризолати и един негов колега в невробиологичната лаборатория на университета в Парма, когато е регистрирана специфичната дейност на нервни клетки в предните дялове на мозъчната кора, свързани с двигателната активност и езиковите умения. По-късно се оказва, че те..

публикувано на 21.09.18 в 09:00

21 септември е Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер

21 септември е Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер. По данни на Световната Алцхаймер организация 50 милиона души по света живеят с деменция. В повечето случаи диагнозата се поставя твърде късно. Все още няма лечение на заболяването и то е на седмо място по причина за смъртност в световен мащаб. Фондация „Състрадание..

публикувано на 21.09.18 в 08:34

Протестираща майка: Срокът е 1-ви октомври, след това започваме още по-ефективни протести

Днес майките на деца с увреждания ще напомнят, че все още са пред Народното събрание. Те организират пресконференция „Зависима независимост“. В предаването „Преди всички“ една от протестиращите майки, Вера Иванова, каза, че очакват депутатите да излязат при тях: „Искаме да им обясним очи в очи, че просто тази зависимост не може да продължава..

публикувано на 21.09.18 в 08:33