Eмисия новини
от 17.00 часа

Почти 200 станаха загиналите от наводненията в Япония

Поражения след наводненията в Хирошима.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 200 са вече жертвите на опустошителните наводнения в Япония, а горещината и проблеми с водоснабдяването създават условия за разпространение на болести, предаде Ройтерс.

Над 200 хиляди домакинства нямат вода, седмица след като поройните дъждове предизвикаха наводнения и свлачища в западната част на страната.

Загиналите достигнаха 199, а десетки продължават да се водят изчезнали, съобщи говорител на правителството. Според медии изчезналите са около 60.

Тъй като температурите се повишиха над 30 градуса по Целзия и влажността е висока, животът в училищни физкултурни салони и други евакуационни центрове става все по-тежък.

Ограниченото водоснабдяване в засегнатите райони означава, че хората, които не поемат достатъчно течности са застрашени от топлинен удар. Някои пият вода, с която мият ръцете си, което създава опасения за епидемии.

Над 70 000 военни, полица и пожарникари продължават да издирват оцелели в развалините след свлачищата и пороите.

Премиерът Шиндзо Абе нареди на среща на кризисния щаб да се действа по-бързо за оказване на помощ на пострадалите. Заради наводненията Абе отмени обиколка в четири страни, сред които Белгия и Франция.


Още от

Последно в Азия

Всички новини в Азия: днес | вчера

Най-четени