Срив на турската лира до рекордни дъна след коментари на Ердоган за лихвените нива

В началото на днешната азиатска търговия турската лира се срина драматично до нови рекордни дъна спрямо долара и еврото, след като местна медия предаде, че президентът Реджеп Ердоган вярва, че лихвените ставки в страната ще паднат.

"Разполагаме с много финансови инструменти. Вярвам, че ще видим спад на лихвените проценти в предстоящия период", посочи той пред в-к "Хюриет" и допълни: "Сигурен съм, че не само нашите държавни банки, но нашите частни банки ще поемат отговорност, ако е необходимо", допълни той.

Реджеп Ердоган също така отбеляза, че новият финансов министър Берат Албайрак ще направи това, което е необходимо. Трябва да се има предвид, че инвеститорите не приветстваха решението на новия стар турски президент да назначи за финансов министър своя зет Албайрак, тъй като това засили притесненията, че Ердоган ще оказва по-голямо влияние върху паричната и лихвена политика, провеждана от иначе "независимата" централна банка на страната.

Коментарите на Ердоган за предстоящо понижение на лихвените ставки идват в момент, когато се очаква по-нататъшно затягане на лихвите от страна на Турската централна банка с оглед на прогнози, че инфлация може да надхвърли 15%. В опит да спре обезценката на местната валута и да ограничи двуцифрената инфлация, централната банка се наложи да повиши основните си лихви с цели 500 базисни пункта (с 5%) от април насам, като редица икономисти и анализатори очакват тя да продължи да вдига лихвените ставки на следващото си заседание на 24-ти юли.

                                                                    Графики долар/турска лира           и          евро/турска лира

Снимка

С оглед на това, изказването на президента провокира в началото на днешната търговия драматичен спад на турската лира спрямо долара и еврото. Щатската валута се изстреля до нов рекорден връх около 4,9750 турски лира, като в същото време единната европейска валута поскъпна до исторически връх около 5,8200 лири. Последва париране на част от новите солидни загуби на турската лира, като през обедната европейска търговия тя опитва известна стабилизация около 4,8000 спрямо долара и около 5,6100 спрямо еврото.

Междувременно рейтинговата агенция "Мудис" също изрази загриженост относно перспективите пред независимостта на Турската централна банка, визирайки направените по-рано тази седмица промени, които превръщат президента Ердоган в единствено отговарящ за назначаването на членовете на Комитета за паричната политика на банката. Той също така съкрати с една година мандата на управителя на централната банка и този мандат е вече 4-годишен.

"Към настоящия момент предизвикателствата пред ефективността на централната банка са пределно ясно кредитно отрицателни", отбеляза агенция "Мудис" и добави: "Промените в управлението на централната банка предполагат, че нейната решимост да затегне монетарната политика, за да охлади прегряващата турска икономика, може да отслабне, а не да се засили през следващите месеци".

Освен напрежението, на което е подложена турска лира, фондовата борса в Истанбул също продължава да се намира под натиск от продажби. Индексът ISE National 100 Index се понижава в четвъртък с 0,8%, след като вчера се срина с цели 5% и вече се обезценява с повече от 20% през настоящата година. В сряда най-агресивни бяха разпродажбите на турските банкови акции, като Turkey Banks Index се срина с над 9% (най-солиден дневен спад от пет години насам), преди да опита през днешната търговия известен отскок с около 2 на сто.


Още от категорията
Чешка централна банка

Чешката централна банка повиши отново основните лихвени ставки

Чешката централна банка повиши основните си лихвени ставки за шест път в рамките на малко повече от година, затвърждавайки по този начин позицията си на най-агресивната централна банка в Европа, поела по пътя на увеличаване на лихвите към нива, считани за нормални преди световната финансова криза. На редовното заседание в сряда Управителният..

публикувано на 26.09.18 в 15:40

Вяла търговия на европейските борси преди очакваното ново повишение на основната лихва на Фед

Търговията на европейските фондови борси в сряда е вяла и без ясна посока с оглед на предстоящия довечера край на двудневното редовно заседание на Фед и очакванията на инвеститорите за ново повишение на основната американска лихва. Общият европейски индекс Stoox Europe 600 се колебае непосредствено над неговото ниво на затваряне от вторник,..

публикувано на 26.09.18 в 14:23
Дитер Цетче от Daimler AG

Дитер Цетче се оттегля изненадващо от поста на изпълнителен директор на автомобилния гигант Daimler

Акциите на Daimler AG се понижават рязко по време на търговията в сряда, след като автомобилният гигант обяви сериозно разместване на върха, посочвайки, че изпълнителният директор на компанията Дитер Цетче ще напусне своя пост след годишната среща на акционерите през месец май 2019 година. Един от водещите германски производители на автомобили..

публикувано на 26.09.18 в 13:32

50 милиона лева са необходими за затруднените при плащане на сметките за парно и ток

Необходими са още 50 милиона лева, за да може да бъдат подпомогнати всички, които изпитват затруднения да си плащат сметките за ток и парно. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, като се позова на изчисления на Комисията, изготвени заедно с енергийното министерство: "По отношение на сегашните 90 милиона лева, които..

обновено на 26.09.18 в 13:31

Deutsche Bank е провела проучване, в което e симулирала сливане с UBS или с Commerzbank

На годишното си стратегическо заседание в средата на септември германският банков гигант Deutsche Bank е представил проучване, симулиращо евентуално сливане с швейцарската банка UBS, съобщава бизнес всекидневникът Handelsblatt, цитирайки неназовани източници. Управителният и Надзорният съвет на Дойче банк са провели цяла поредица от сценарии,..

публикувано на 26.09.18 в 13:04

Понижение на германския публичен дълг в края на второто тримесечие до 7-годишно дъно

През първата половина на годината управляващите в Берлин успяха да намалят общия публичен дълг с 2,3% до 1,9344 трлн. евро (около 2,27 трлн. долара) спрямо година по-рано, като това е най-ниското ниво на държавен дълг от 2011 година насам, показват данните на официалната федерална статистика Destatis. Спрямо края на първото тримесечие..

публикувано на 26.09.18 в 12:36

Зорница Славова, ИПИ: Най-притеснителна е липсата на икономическа свобода

България се нарежда на 46-о място класацията за икономическа свобода. Зорница Славова, главен икономист в Института за пазарна икономика, припомни в предаването "12+3", че това място на страната ни през 2010-а е било същото. "Сега данните са за 2016-а, но в в следващите доклади няма да има голям скок или спад. А би трябвало да има скок", подчерта..

публикувано на 26.09.18 в 12:35