Срив на турската лира до рекордни дъна след коментари на Ердоган за лихвените нива

В началото на днешната азиатска търговия турската лира се срина драматично до нови рекордни дъна спрямо долара и еврото, след като местна медия предаде, че президентът Реджеп Ердоган вярва, че лихвените ставки в страната ще паднат.

"Разполагаме с много финансови инструменти. Вярвам, че ще видим спад на лихвените проценти в предстоящия период", посочи той пред в-к "Хюриет" и допълни: "Сигурен съм, че не само нашите държавни банки, но нашите частни банки ще поемат отговорност, ако е необходимо", допълни той.

Реджеп Ердоган също така отбеляза, че новият финансов министър Берат Албайрак ще направи това, което е необходимо. Трябва да се има предвид, че инвеститорите не приветстваха решението на новия стар турски президент да назначи за финансов министър своя зет Албайрак, тъй като това засили притесненията, че Ердоган ще оказва по-голямо влияние върху паричната и лихвена политика, провеждана от иначе "независимата" централна банка на страната.

Коментарите на Ердоган за предстоящо понижение на лихвените ставки идват в момент, когато се очаква по-нататъшно затягане на лихвите от страна на Турската централна банка с оглед на прогнози, че инфлация може да надхвърли 15%. В опит да спре обезценката на местната валута и да ограничи двуцифрената инфлация, централната банка се наложи да повиши основните си лихви с цели 500 базисни пункта (с 5%) от април насам, като редица икономисти и анализатори очакват тя да продължи да вдига лихвените ставки на следващото си заседание на 24-ти юли.

                                                                    Графики долар/турска лира           и          евро/турска лира

Снимка

С оглед на това, изказването на президента провокира в началото на днешната търговия драматичен спад на турската лира спрямо долара и еврото. Щатската валута се изстреля до нов рекорден връх около 4,9750 турски лира, като в същото време единната европейска валута поскъпна до исторически връх около 5,8200 лири. Последва париране на част от новите солидни загуби на турската лира, като през обедната европейска търговия тя опитва известна стабилизация около 4,8000 спрямо долара и около 5,6100 спрямо еврото.

Междувременно рейтинговата агенция "Мудис" също изрази загриженост относно перспективите пред независимостта на Турската централна банка, визирайки направените по-рано тази седмица промени, които превръщат президента Ердоган в единствено отговарящ за назначаването на членовете на Комитета за паричната политика на банката. Той също така съкрати с една година мандата на управителя на централната банка и този мандат е вече 4-годишен.

"Към настоящия момент предизвикателствата пред ефективността на централната банка са пределно ясно кредитно отрицателни", отбеляза агенция "Мудис" и добави: "Промените в управлението на централната банка предполагат, че нейната решимост да затегне монетарната политика, за да охлади прегряващата турска икономика, може да отслабне, а не да се засили през следващите месеци".

Освен напрежението, на което е подложена турска лира, фондовата борса в Истанбул също продължава да се намира под натиск от продажби. Индексът ISE National 100 Index се понижава в четвъртък с 0,8%, след като вчера се срина с цели 5% и вече се обезценява с повече от 20% през настоящата година. В сряда най-агресивни бяха разпродажбите на турските банкови акции, като Turkey Banks Index се срина с над 9% (най-солиден дневен спад от пет години насам), преди да опита през днешната търговия известен отскок с около 2 на сто.


Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44