Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей: Брекзит ще махне бариерите пред бизнес лидерите от двете страни на Атлантика

Тръмп: При сегашния Брекзит няма да има търговска сделка със САЩ

Американският президент показа и ласкаво писмо от Ким Чен-ун

| обновено на 13.07.18 в 09:28
Тръмп и Мей на галавечерята в чест на американския президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че при действащите планове за Брекзит двустранна търговска сделка между Лондон и Вашингтон няма да е възможна. Тръмп казва това в интервю за таблоида „Сън“, оповестено след пристигането му на официална визита във Великобритания.

През последните дни държавният глава на САЩ критикува планирания от британския премиер Тереза Мей начин на излизане на страната ѝ от ЕС. Политиката на Мей доведе до оставката на ключови министри, като този за Брекзит Дейвид Дейвис и първия дипломат Борис Джонсън. Споделеното им мнение е, че планът на премиера запазва икономическата зависимост на Острова от Брюксел. 

В интервюто за „Сън“ Тръмп заявява, че Джонсън би бил добър министър-председател.

Американският президент изразява мнение, че така планираният Брекзит ще повлияе негативно на търговските отношения между САЩ и Великобритания. Той още твърди, че ЕС има нечестни търговски правила спрямо Щатите, а при сегашното положение Вашингтон ще взаимодейства с Брюксел след Брекзит и това обезсмисля двустранното споразумение.

Пред изданието Тръмп повтаря мнението си, че британците не са гласували за такова излизане от Европейския съюз на референдума по темата преди 2 години. 

Същевременно Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати във Великобритания с галавечеря в двореца Бленъм, родното място на Уинстън Чърчил, домакинствана от премиера Тереза Мей. Мей, съпругът ѝ Филип и около 150 бизнесмени изчакаха първата американска двойка пред двореца, след което се отправиха по червения килим по стъпалата към сградата, като Тръмп държеше ръката на Мей.

Около 1000 протестиращи срещу първата официална визита на американския президент на Острова се бяха наредили край пътя към резиденцията, но той пристигна там с хеликоптер. Очаква се те да са много повече днес в Лондон на планирания масов протест. Програмата на Тръмп днес включва наблюдаване на учение на британско-американски спецчасти във военна база, среща с Мей в резиденцията Чекърс и аудиенция при кралицата в двореца Уиндзор.

На вечерята присъстваха министри и около 100 ръководители на компании. Мей изтъкна, че след излизането на Великобритания от Евросъюза ще паднат бюрократичните бариери пред бизнес лидерите от двете страни на Атлантика.

„Духът на приятелството и сътрудничеството между нашите страни, нашите лидери и нашите народи, тези най-специални отношения, имат дълга и горда история. Сега, в името на нашите хора, нека да работим заедно, за да изградим по-благоденстващо бъдеще“, казала още британската правителствена ръководителка.

Мей е заявила също, че Лондон и Вашингтон работят заедно в интерес на общата сигурност, независимо дали става дума за справяне с терористите от „Ислямска държава“ или агресията на Русия.

По време на вечерята оркестър е свирил британски и американски хитове от 20-и век, а гостите са се нахранили със шотландска сьомга, говеждо филе от Херефорд и ягоди със сметана и сладолед.

След кацането си във Великобритания чрез Туитър Тръмп показа писмо до него от севернокорейския лидер Ким Чен-ун с дата 6 юли, в което Ким изразява увереност, че съвместните им усилия да подобрят отношенията ще успеят, предаде Ройтерс.

„Много добра бележка от председателя Ким на Северна Корея. "Постига се голям напредък!“, писа Тръмп в Туитър, прибавяйки снимка от писмото с превод на текста на английски език. В писмото Ким благодари на Тръмп за работата му по „точното изпълнение на общата декларация“ на двамата лидери след срещата им в Сингапур.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна