Eмисия новини
от часа

Застрахователи: Нов закон ще вдигне цените на масовите застраховки

Нов законопроект е на път да увеличи цената на най-масовите застраховки. Затова предупреждават застрахователите и обясняват, че готвените изменения в проекта на Закона за превенция от неблагоприятните климатични условия ще доведат до поскъпване на всички застраховки на пазара. 


Министерството на земеделието има намерението да покрие на 100% обработваемите земи с ракетна защита за борба с градушките. Затова от ведомството внасят законопроекта, който цели да финансира намерението им с вноски от 0,8% от приходите от всички имуществени застраховки. Това обясни Нина Колчакова от Асоциацията на българските застрахователи:


"Тоест не само земеделските (застраховки), а също каско, тези за домашно имущество, пожар, кражба. Според нашите изчисления, каското на една средностатистическа кола би се вдигнало с десетина лева", смята Колчакова. 


Този косвен данък, както го наричат в парламента, ще се калкулира в крайнта цена на полицата и ще натовари крайния клиент, смятат застрахователите. Затова от асоциацията предлагат: 


"Нека да има справедливо разпределение на тежестта. Щом става въпрос за земеделски площи, нека това се финансира от земеделските застраховки", каза Нина Колчакова. 


За борба с градушките държавата предвижда 20 милиона лева годишно. 

Още от

Последно в България

Всички новини в България: днес | вчера