Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов уволни заместник-министър на земеделието и нареди още три уволнения в министерството

| обновено на 18.07.18 в 16:27
Премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет.
Снимка: БГНЕС

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров, съобщи днес правителствената пресслужба.

Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди.

Министър-председателят Борисов разпореди на министър Порожанов да освободи също така директорa на Дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорa на Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветника на министъра – Бойко Синапов.

Оставките им бяха поискани от протестиращите животновъди.

Новината за уволненията бе съобщена по време на разговор в сградата на Министерския съвет на Борисов с протестиращи овцевъди и козцевъди. В разговорите участва и министърът на земеделието Румен Порожанов, чиято оставка фермерите искат.

По-рано през деня премиерът разпореди да се извърши незабавна дезинфекция на засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони. Той предупреди, че ако заразата не се овладее и ограничи, животновъдите ще страдат през следващите години. Възможно е да бъдат евтназирани над 1 милион животни.

Борисов настоя и за бързо изплащане на обезщетенията на стопаните на избитите животни в Странджа и отправи упрек към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

„В Агенцията по храните трябва да проявите максимална човечност. Това са животинки. Да обясните и да кажете… Но след това милион и 100 хиляди трябва да се избият, изпуснем ли заразата да мине в други населени места. Тогава ще плачат всички. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция. Обяснете хубаво, тука политика няма“, каза премиерът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна