Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на пророк Илия

Църквата почита паметта на един от най-ревностните и пламенни старозаветни пророци свети Илия. Датата се чества и като ден на Илинденско-Преображенското въстание, избухнало през 1903 г.

Пророк Илия е живял около 900 г. пр. Хр., когато еврейският народ бил разделен на две царства – Юдейско и Израилско, а вярата в Бог се сменила с езически суеверия. Животът и пророческото му служение са посветени изцяло на борбата с идолопоклонничеството.

Летовниците трябва да бъдат внимателни, защото според народното поверие на този ден морето взема най-много жертви като курбан за пророка. Традицията повелява днес да не се работи, за да не се разгневи св. Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

На този ден Тетевенският манастир „Св. пророк Илия“ отбелязва своя храмов празник. Десетки жители и гости на Тетевен запалиха свещичка за здраве на храмовия празник на Светата обител. 

Според преданието манастирът е основан през XI век. Цар Иван Шишман дарил дървен кръст-църква със сребърна обковка, на която били изобразени евангелски сцени. Преди Освобождението Тетевенският манастир е бил книжовен център с килийно училище и библиотека. В него са се укривали дейци на националноосвободителното движение. Манастирът е действащ, но без монаси. Тази година беше напълно обновен.

Район "Илинден" ще отбележи 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание с празнична културно-музикална програма, която ще започне в 17 часа в столичния парк "Света Троица". Първите заселници в квартала са били бежанци, бягащи от опожарените територии по време на въстанието.

На Илинден в Кюстендилско храмов празник имат 20 от църквите.

Една от най-интересните и посещаваните църкви на името на св. Илия е тази, разположена в центъра на село Граница. Тя е строена в продължение на 7 години – от 1850 до 1857 година. Строител на храма е майстор Миленко, който е бил строител и на южното крило на Рилски манастир, казват изследователи.

Илинден честват и в едно от най-големите дупиншки села – Джерман, каза архирейският наместник на града отец Георги Паликарски. В малкото гранично селеце Илия, на границата с Македония, на два пъти ще празнуват – днес и на 2 август, каза бившият кмет на Илия и председател на настоятелството на ремонтирания и възстановен миналата година храм – д-р Емил Жатов. Свети Илия е патрон на църквите и в селата Смочево, Бураново, Драгойчинци, Мурсалево и Горни Кортен. На тези места са изградени параклиси, поставени са и оброци на името на светеца. В Дупница параклисът "Св. Илия" е първият издигнат храм през демокрацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна