Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Готов съм да наложа мита върху целия внос на китайски стоки в САЩ за над 500 млрд. долара

Фондовите пазари реагират негативно на последната заплаха на американския президент

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да ескалира търговския сблъсък с Китай като наложи мита върху целият китайски внос в страната, който през миналата година беше за около 505 млрд. долара.

Коментарите на Тръмп бяха направени по време на проведеното в четвъртък интервю за телевизия CNBC, което беше излъчено в цялостния си вид в петък сутринта.

"Готов съм да стигна до мита за 500 млрд. долара", заплаши Доналд Тръмп.

Трябва да се има предвид, че през 2017-а година в САЩ бяха внесени китайски стоки за 505,5 млрд. долара, като в същото време бяха изнесени американски стоки за китайския пазар за 129,9 млрд. долара.

Изказването на Тръмп предизвика ново напрежение на фондовите борси, като основните европейски индекси парираха сутрешното слабо покачване, оказвайки се под нов силен натиск от продажби. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,45%, френският CAC40 - с 0,63%, а британският FTSE100 - с 0,27%.

Немският индекс DAX30 пък се понижава с 0,7%, като допълнително негативно влияние на борсата във Франкфурт оказва и предупреждението на Търговската и индустриална камара на Германия, че евентуално въвеждане на американски мита върху вноса на автомобили може да намали годишно БВП на водещата европейска икономика с около 6 млрд. евро.

Италианският индекс FTSE MIB се понижава с 0,9% в резултат и на подновени притеснения относно управляващата коалиция в страната.

Фючърсите на DJIA и на S&P500 се понижават на извънборсовата търговия съответно с 0,34% и с 0,17%, като единствено технологичният индекс Nasdaq100 нараства с 0,22%.

В същото интервю за CNBC, част от което стана публично достояние в ранните часове на деня, Тръмп изрази неудовлетвореност от политиката на Фед на повишаване на лихвите и от засилването на долара спрямо останалите валути.

Това доведе до известно отстъпление на щатския долар от неговия едногодишен връх, достигнат по време на търговията в четвъртък. Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава в петък с 0,22% към 94,95 пункта, след като ден по-рано поскъпна до 95,65 пункта - най-високо ниво от начало на юли 2017-а година.

Еврото отскочи от вчерашно тримесечно дъно около 1,1575 долара, търгувайки около 1,1670 нивото, а британската лира - от 10-месечно дъно около 1,2957 щатски долара обратно над 1,3000 нивото.

Подновеното напрежение на фондовите борси в резултат на новите търговски заплахи на Тръмп допринася и за известно поскъпване на йената и на швейцарския франк с оглед статута им на "валути-убежища". Доларът се понижава с 0,32% към неговото вчерашно 8-дневно дъно около 112,05 йени и с 0,29% към тридневно дъно от 0,9956 франка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна