Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелкова очаква 5% ръст в туризма това лято

Министър Николина Ангелкова (втората отляво) участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна.
Снимка: Министерство на туризма

Ръст от пет процента на туризма се очаква и през този сезон, заяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна.

Ангелкова обясни, че откриването на нов петзвезден хотел в 110-годишния курорт вече показва тенденция за привличането на по-високоплатежни туристи.

Това е признак страната ни „да бъде позната като дестинация, която предлага висококачествен туристически продукт и започва да привлича туристи от по високия клас“, каза тя и добави: „През последните години това се наблюдава, имаме заявки, построени над десет петзвездни хотела по Българското Черноморие като в плановете на представителите на големите международни вериги показват, че предстои откриването на други петзвездни хотели по Българското Черноморие“.

От началото на годината до края на май у нас са пристигнали над 2 346 000 чуждестранни туристи, което е повече с 11,1% от миналата година. По отношение на недостига на кадри в туризма министър Ангелкова каза, че ще предложи да се удължи престоят на чуждестранния персонал от 90 дни до 9 месеца.

С подкрепата на бранша Министерството на туризма ще предложи туризмът да стане приоритет за страната ни, за да може да кандидатства за финансиране от европейските програми  през следващия програмен период.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че градът ще е кандидат за европейска столица на туризма, тъй като от министерството за първи път са получили възможност да изпратят свой представител в европейското жури, което ще определя носителите на престижната титла.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна