Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Търговище въвежда превантивни мерки в региона заради чумата по животните

Снимка: БГНЕС

Заради усложнената епизоотична обстановка в страната областният управител на Търговище Митко Стайков въвежда със заповед превантивни мерки в петте общини в региона.

Животновъдите трябва да спазват строго правилата за превенция и да не купуват животни без съответните документи, като при опити да бъдат продадени такива, незабавно трябва да се информира на телефон 112. Следи се и за масова смъртност при животните. При необходимост трябва незабавно да бъде информиран местният кмет, ветеринарен лекар и санитарните власти. Досега няма данни за наличие на заразени животни и повод за тревога, съобщават от клона на Българската агенция по безопасност на храните в Търговище.

Седем общини в Странджанско са блокирани заради чумата по дребния добитък. Щамът на заразата обаче все още не е установен, съобщи по време на изслушване в парламента в петък земеделският министър Румен Порожанов. Обезщетенията в Крайново и Странджа бяха изплатени също вчера, а в понеделник ще бъдат издължени и в Шарково на собствениците на евтаназираните стада. Карантинната зона ще се разшири с още 10 километра.

За да не бъде допусната зараза от африканска чума по свинете, по граничните ни пунктове са въведени извънредни мерки. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че в интернет ще бъдат оповестени координатите на зоните за сигурност. Той призова местната власт да разяснява какви са опасностите от разпространение на чумата.

Министър Валентин Радев ще бъде гост в утрешното предаване "Неделя 150" по програма "Хоризонт".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна