Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още арести по случая с бития от помощник на Макрон демонстрант

Заради скандала с упражненото насилие от помощник на президента опозицията блокира работата на комисията по законите в парламента в петък с искане за обяснения от министри и други представители на властта.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама сътрудници на френския президент Еманюел Макрон - Александър Бенала и Венсан Краз, остават в ареста. Мярката им за неотклонение „задържане под стража“ бе удължена с до 24 часа, съобщи днес Парижката прокуратура, предаде БТА.

Елисейският дворец съобщи вчера, че е започнал процедура за уволнението на Бенала във връзка с „нови елементи“ по скандала с появилото се видео, на което той бие протестиращ на първомайска демонстрация, където бил пратен като наблюдател.

Краз, който е служител на управляващата партия „Република, напред!“, е бил заедно с него при инцидента и е "надвишил правомощията си по същия начин като Александър Бенала", каза говорител на Елисейския дворец.

Двамата бяха задържани в петък за употреба на насилие и присвояване на функции, присъщи на органите на реда. 

Трима френски полицаи бяха поставени днес под стража заради случая с Бенала. Те бяха отстранени от служба, защото са предали на Бенала видеозаписи от наблюдателни камери, с които да аргументира невинността си. Мотивите за ареста им са „злоупотреба с кадри, заснети от камери за видеонаблюдение“ и за „нарушаване на професионална тайна“.

По случая е разпитан и Патрик Строда – шеф на кабинета на Макрон.

Френският министър на вътрешните работи Жерар Колон ще бъде изслушан във връзка със случая с Бенала в понеделник сутринта от комисията по законите към Националното събрание. Това стана, след като опозицията блокира в петък работата на парламента и поиска обяснения от министри след твърдения, че Колон знаел за насилието, упражнено от президентския помощник.

Скандалът започна в сряда, когато в. „Монд“ разпространи видеозапис от смартфон, на който се вижда как Бенала прави хватка и удря демонстрант на в Париж на първомайска демонстрация, докато носи полицейски шлем на силите за борба с безредици. На следващия ден вестникът пусна друг запис, на който той поваля жена на земята.

Инцидентът е най-силното предизвикателство за Макрон, който стана президент с обещания да върне прозрачността и почтеността в институцията.

Бенала, който отговарял за сигурността при пътуванията на президента, бил отстранен от работа за две седмици през май, без да получава заплата, а след това бил прехвърлен на друга административна длъжност. Това станало дни след като в Елисейския дворец разбрали по някакъв начин за инцидента, но не докладвали на прокуратурата за него.

Наливайки масло в огъня, „Монд“ съобщи в петък, че въпреки отстраняването на Бенала било позволено тази седмица да се премести в жилище до река Сена, резервирано за служители на Елисейския дворец.

А освен това той изглежда отново поел тази седмица ролята си по охрана на президента, като пътувал в автобуса с шампионите от Световното първенство по футбол към „Шанз-Елизе“ за парад на победата.

Освен това от Елисейския дворец му дали кола и шофьор, посочва „Монд“.

Скандалът идва в момент, когато популярността на Макрон е рекордно ниска – рейтингът му на одобрение е паднал до 39%, сочи анкета на BVA, извършена в сряда и четвъртък. А анализатори очакваха победата на Франция на световното по футбол да обърне тенденцията към спад.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна