Училище, ориентирано към общността

В СУ „Христо Ботев“ Кубрат ученици, учители и родители работят заедно и стават част от обществения живот в града

„Училището като център на общността“ е любопитен проект на гражданското движение „Национална мрежа за децата“, по който работи средно училище „Христо Ботев“ в гр. Кубрат. Идеята, която се осъществява на два етапа, е насочена  към развиването на училището като център, който създава, поддържа и свързва общността от ученици, учители, родители и други участници в обществения живот на населеното място. Целта на проекта е успешно да приложи модела на community school в 33 училища в цяла България.

СУ „Христо Ботев“ организира различни инициативи, подпомогнато от неправителствената организация „Еквилибриум“ от Русе. Основната цел е да се увеличи активността на родителите в училищния живот с подкрепа на неправителствения сектор, за по- добри връзки с местната общност и по- добра учебна атмосфера – казва Нуршен Халилова, старши учител в начален курс и откроява някои от активностите:
Снимка

Ателие за родители – „Знае ли мама колкото мен”
, „Познавам ли добре детето си“ и забавни игри деца-родители са част от дейностите по проекта. Организирахме обучение на родители в „Позитивно родителство“ чрез театър на сенките и обучение на родители на първокласници „Готовността на детето за училище“. Организирахме благотворителен концерт за деца в детско отделение на многопрофилната болница в Кубрат с цел закупуване на техника, нужна за отделението, както и ежемесечни срещи на учениците с деца в отделението.

През юни 12 учители от СУ „Христо Ботев” посетиха иновативното училище „Любен Каравелов” във Варна. Визитата беше и творчески завършек на втората фаза на проекта „Училището център на общността“.

СнимкаЗа практиките, които успешно консолидират общността, Нуршен Халилова разказва:

Седмокласниците
провокираха своите родители на интелигентен двубой „Знае ли мама колкото мен” – познават ли родителите учебния материал, който децата им учат. Разделени на два отбора – родители срещу деца, класният ръководител задаваше въпроси от всички предмети за седми клас. Резултатът бе 1:1. Последва предизвикателство от родителите към децата – „Ще познаеш ли моето творение”. Забавна игра, в която по зададени думи родителите изработваха предмети от пластилин, а децата трябваше да ги познаят. Майките на учениците също бяха предизвикани да познаят своята рожба с вързани очи и погалване по лицата на децата. Нямаше майка, която не позна своето дете! Денят родител-дете-учител беше много весел, забавен и с обещания за още такива съвместни дейности и срещи.

И ако децата от началните класове се включват с желание във „Веселата работилница " за изработване на различна украса, то учениците от VIII клас предизвикват своите родители в инициативата под наслов „Познавам ли добре детето си”: Класният ръководител задаваше предварително посочени от децата въпроси на родителите за пакости и истории от ранното детство на учениците. Всички родители познаха историята на своето дете. Това събуди у тях нови забавни спомени, които бяха споделени с много смях. Учителката обаче не спря – провокира  родителите на класа си да познаят качествата, уменията и постиженията на своите деца. Тук също през сълзи от радост и гордост родителите се справиха успешно. – разказва Нуршен Халилова.

Снимки: училище „Христо Ботев“

Още от категорията

Китай успешно тества най-големия в света безпилотен транспортен самолет

Разработваният от Китай най-голям в света безпилотен транспортен самолет успешно премина първите изпитания, предаде ТАСС. Самолетът се издигна във въздуха от изпитателния полигон в Баутоу в автономния район Вътрешна Монголия. "Фейхун 98" - в превод "Летящ лебед 98" - е проектиран и построен на основата на прототип на транспортния самолет "Юн 56" на..

публикувано на 19.10.18 в 02:19

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48