Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 са жертвите на пожарите край гръцката столица Атина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 20 са жертвите на пожарите край гръцката столица Атина, обяви говорителят на правителството Димитрис Дзанакопулос.

Сред загиналите има две деца и двама възрастни, съобщава телевизия СКАЙ. Местните медии говорят за истинска трагедия и допускат, че броят на загиналите може да достигне над 30.

Раненените са близо 90, като 11 души са тежко състояние.

Пострадалите и загиналите са докарвани с лодки на пристанището Рафина, разположено на източния бряг на областта Атика. По-рано в цялата област беше обявено извънредно положение.

Гърция поиска помощ от Европейски съюз за борба с бушуващите пожари. Говорителят на правителството на Кипър съобщи в туитър, че в ранните сутрешни часове на място ще пристигне помощ от спасителни екипи: 60 пожарникари, две медицински сестри и два противопожарни автомобила.

Премиерът Алексис Ципрас, който прекрати визитата си в Босна и Херцеговина и се завърна в страната, за да координира действията на спасителите участва в заседание на свикания кризисен щаб, след което говори пред медиите.

„Ситуацията в Атика е изключително трудна. Става въпрос за асиметрично явление. Това е труден момент за област Атика, трудна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и жени от противопожарните служби се борят с пожарите. На място е са разположени и над 400 единици техника. Действа се на три големи фронта. Единият - в района на КАламос е под частичен контрол. Останалите два за съжаление не са овладяни. За щастие силните ветрове започнаха да стихват. Единият голям пожар е в района на Кинета, а другия във Вудза. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки.“,каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след среща на кризисния щаб за овладяване на бедствието.

Българското посолство в Атина сформира кризисен щаб, който е на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия. Телефонът може да видите на сайта ни bnr.bg.

До момента няма български граждани, които да са потърсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници в следствие на пожарите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна