Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албания запорира имущество на бивш главен прокурор

Бившият главен прокурор на Албания Адриатик Лала от няколко месеца не е в страната

Албанските власти запорираха имущество на бивш главен прокурор, който е разследван за корупция и пране на пари, предаде АФП.

Това става в момент, когато Албания се опитва да прочисти корумпираната правосъдна система – задача, която Брюксел посочи като приоритет №1 за стартирането на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Адриатик Лала, някога един от най-влиятелните и вдъхващи страх мъже в страната, бе обвинен през април в пране на пари и други финансови престъпления след отказа му да декларира имуществото си.

Съдът наложи запор на „движимо и недвижимо имущество“ на стойност 98, 7 милиона леки ($915 000) заяви говорител на прокуратурата пред АФП. Сред запорираното са апартамент в северозападния крайбрежен град Дуръс и над 2 хектара земя.

Лала напусна поста през ноември миналата година, когато приключи мандатът му.

САЩ отказаха през февруари виза на бившия прокурор и семейството му заради „участие в значителна корупция“, съобщи тогава Държавният департамент на САЩ.

Под натиска на ЕС Албания нареди около 800 съдии и прокурори да декларират имуществото си, като част от усилията за изкореняване на корупцията.

Според доклад от този месец на Албанския Хелзинкски комитет около 200 проверени от тях били „свързани с организираната престъпност и корупцията по пряк или непряк начин“. Двайсетина висши съдии се оттеглиха от постовете си, за да не бъдат проверявани.

Месни медии изразяват напоследък опасения, че някои съдебни органи скоро ще имат проблеми с функционирането си заради недостатъчен брой съдии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени