Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо влошаване на бизнес нагласите в Германия на фона на търговското напрежение между ЕС и САЩ

През юли бизнес доверието в Германия продължава да се влошава, макар и по-сдържано от очакваното, тъй като компаниите намалиха очакванията си в условия на нарастващо търговско напрежение между САЩ и ЕС, показва последно проучване на немския институт Ifo.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юли до 101,7 пункта (най-слабо ниво от март 2017-а година) от 101,8 пункта през юни, но при очакванията на финансовите пазари за негово по-солидно влошаване до 101,5 пункта. Това представлява порен спад на индекса от началото на годината, след като само през месец май той успя да се повиши слабо и продължава да отстъпва от рекордния връх от 105,1 пункта, достигнат през ноември 2017-а година.

"Германската икономика продължава да се разширява, но с по-бавно темпо", отбеляза президентът на института Ifo - Клеменс Фюст и допълни: "Компаниите са малко по-удовлетворени от сегашната си бизнес ситуация, но намалиха леко своите бизнес очаквания в бъдеще".

Икономистът Клаус Вохлрабе от института Ifo пък отбеляза, че търговската политика на американския президент Доналд Тръмп, както и неотдавнашната правителствена криза в Германия, провокирана от диспутите относно мигрантската политика на страната, са довели до повишаване на бизнес несигурността.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия в Германия, се повиши слабо през юли до 105,3, парирайки част от резкия спад през юни до 105,2 пункта (от 106,2 пункта през май), като в същото време индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи до 98,2 пункта от 98,5 пункта месец по-рано.

В производствения сектор, индексът спада за шести пореден месец поради далеч по-лоши оценки на текущата бизнес ситуация, но в същото време промишлените бизнес очаквания остават малко оптимистични. В сектора на услугите бизнес климатът се подобрява, но се влошава в търговията. Индексът на бизнес климата в строителството пък достигна нов рекорден връх, което е знак, че строителният сектор процъфтява.

Трябва да се има предвид, че през миналия месец институтът Ifo намали рязко своите прогнози за растежа на най-голямата европейска икономика през тази и следващата година. Според новите прогнози, БВП на Германия ще нарасне с 1,8% през 2018-а и през 2019-а година, което е значително по-слабо от предходните прогнози на водещия немски институт за солидна експанзия съответно от 2,6% и от 2,1 на сто.

Днешното Ifo бизнес проучване се различава съществено от представените вчера по-добри предварителни резултати от аналогично проучване на агенция Markit, според които индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, нарасна през юли до 5-месечен връх от 55,2 пункта благодарение най-вече на солиден подем на активността в промишления сектор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени