Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо понижение на европейските акции в очакване на ключовата среща между Тръмп и Юнкер

В сряда европейските фондови пазари са подложени на предпазлив натиск от продажби, парирайки малка част от вчерашните добри печалби, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на предстоящата във Вашингтон ключова среща между американския президент Доналд Тръмп и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Очакванията от тази среща не са прекалено големи, въпреки че има надежди на нея да се постигне поне временно прекратяване на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и ЕС и най-вече евентуално оттегляне на заплахата на Тръмп да въведе мита за вноса на европейски автомобили.

Инвеститорите също така правят преценка на последната серия тримесечни финансови отчети на редица водещи европейски компании, голяма част от които се оказаха по-добри от осреднените прогнози.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава скромно с едва 0,05%, след като във вторник нарасна с цели 0,9% до петседмичен връх от 388,18 пункта, отбелязвайки по този начин най-солидно дневно повишение от 22-ри юни насам.

Германският индекс DAX парира част от вчерашния си ръст с 1,1%, понижавайки се през обедната търговия в сряда с 0,24% най-вече в резултат на намаляване с около 0,6% на акциите на автомобилните производители преди стартиращата по-късно през деня среща между Тръмп и Юнкер. Инвеститорите на борсата във Франкфурт сякаш игнорират резултатите от последното бизнес проучване на института Ifo.

Британският индекс FTSE100 се понижава с 0,52%, отстъпвайки от вчерашен негов най-висок връх от 14-ти юни насам.

Единствено френският индекс CAC40 бележи слабо повишение от 0,11% най-вече в резултат на скок с 1,8% на акциите на компанията LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, след като голямата компания за луксозни стоки отчете ръст на печалбата с 41% през първото полугодие. Ръст с над 10% има и при акциите на SEB, след като и тази френска компания представи добре приети от пазара финансови резултати за второто тримесечие на годината.

По-добри от очакваното финансови резултати водят до ръст с 8,84% на акциите на Telefónica Deutschland и с 0,9% на акциите на химическият гигант Linde AG.

На другия полюс е Deutsche bank, чийто акции се понижават с 1,17%, след като най-голямата германска банка потвърди, че нейната нетна печалба през второто тримесечие се е понижила с 14%.

Спад с близо 4% има при акциите на STMicroelectronics NV, въпреки че една от водещите европейски компании за производство на микропроцесори представи финансови резултати, които бяха в рамките на очакваното. Според търговци и инвеститори обаче, тези данни не са достатъчно силни, за да оправдаят прогнозите за солиден растеж на целия технологичен сектор в бъдеще. Поради това сякаш не е изненада, че и акциите на един от основните конкуренти на STMicro в лицето на ASML се понижават с 1,26%.

Трябва да се има предвид, че извън растящото търговско напрежение в глобален план, фокусът на инвеститорското внимание продължава да бъде насочен към финансовите отчети, като все още повече от 400 фирми, влизащи в Stoxx Europе 600, не са представили техните резултати през второто тримесечие. От досега излезлите отчети на около 140 европейски компании, влизащи в общия европейски индекс, 37% надвишиха прогнозите за печалбите, докато при 61% имаше по-добри от очакваното данни за приходите (за продажбите).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна