Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите коментират решението на КС за Истанбулската конвенция

| обновено на 27.07.18 в 17:14
Тома Биков и Данаил Кирилов внесоха питане до КС дали Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията (архив)
Снимка: БГНЕС

Противниците на Истанбулската конвенция приветстваха решението на Конституцонния съд, а от ГЕРБ лаконично заявиха, че са длъжни да се съобразят с него. 

Според решението на КС, Истанбулската конвенция не съответства на Основния закон. От ГЕРБ коментираха, че са постъпили отговорно, като са сезирали съда за становище по въпроса:

Депутатът Александър Иванов посочи: „ГЕРБ взе най-отговорното решение, когато сезира конституционните съдии да се произнесат. В кратък срок видяхме какъв е отговорът и мисля, че точно това доказва политическото решение, което ние бяхме взели към онзи момент – да сезираме именно конституционните съдии. Ние сме длъжни да се съобразим с него“.

ГЕРБ сезираха съда с подписите на 75 народни представители - ход, който тушира напрежението и прехвърли отговорността на ГЕРБ като поддръжник на Конвенцията към Конституционния съд. 

След като стигна до Народното събрание, документът среща отпорът както на БСП, така и на "Атака" и ВМРО. Днес и трите политически сили приветстваха решението на съда. 

От "Обединени патриоти" са доволни от решението. Заместник-председателят на групата в парламента Искрен Веселинов заяви:

"За мен тази тема категорично трябва да бъде затворена. Можем да се гордеем, че ние, българите, бяхме от първите държави, които се възпротивихме на тази конвенция".

А Станислав Станилов подчерта, че Конституционният съд е доказал, че е мъдър.

От ДПС отказаха коментар по темата.

Според БСП само силно и адекватно национално законодателство може да се справи с насилието срещу жени. Лидерът на партията Корнелия Нинова определи днешното решение на Конституционния съд като победа за българския народ. Тя поздрави конституционните съдии и изрази радостта си, че разумът и правото са взели превес над послушанието и службата на чужди интереси. Нинова припомни, че министър-председателят Бойко Борисов е човекът, настоявал за приемането на документа: "Министър-председателят Борисов, който внесе тази Конвенция и който след една година управление каза, че съжалява единствено за това, че тя не е била обяснена и приета".

Корнелия Нинова припомни, че от президентството и омбудсмана и от европейските структури също са атакували позицията на БСП, но партията е устояла на натиска. Нинова увери, че няма да се стигне до изключване на партията от ПЕС.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна