Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробница от средата на 3-ти век откриха в пловдивско село

Археологически артефакти от Малтепе (архив)
Снимка: БГНЕС

Голяма гробница от средата на 3-ти век откриха пловдивски археолози на могилата "Малтепе" в Маноле, съобщи за БТА директорът на регионален археологически музей - Пловдив доц.д-р Костадин Кисьов. 
Гробницата е на дълбочина 5 метра от върха на могилата. Тя е с размери 7 на 7 метра, а според геофизичните измервания, е висока 4-5 метра. Досега в района на Пловдив не е откривана гробница от такъв тип. Тя е изградена от правоъгълни тухли в ъглите с ломени камъни, споени с бял хоросан. 
Интересното е, че подобно съоръжение, като размери, като начин на изграждане, като форма и конструкция е открит в императорска гробница, в римския град Виминациум, в днешна Сърбия, в която се предполага, че е погребан император Марк Аврелий Карин властвал от 283 до 285 г. Могилата в Маноле едва ли е императорска, каза Костадин Кисьов и предположи, че става въпрос за гробница на тракийски аристократ, свързан с управлението на Филипопол, града метрополия на провинция Тракия.
За съжаление голяма част от гробницата на "Малтепе" е разрушена от иманяри, защото се намира не в основата на могилата, а във върха, каза директорът на пловдивския археологичесики музей и допълни, че се надява иманярите да не са стигнали до гробната камера.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна