Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на земеделието от Г-20 изразиха безпокойство от протекционизма

Министрите на земеделието от Г-20 заявиха, че са обезпокоени от все по-засилената употреба на протекционистки нетарифни търговски мерки, несъвместими с правилата на Световната търговска организация, предаде Ройтерс.

На срещата си в Буенос Айрес земеделските министри излязоха със съвместна декларация, в която изразяват ангажимент да не приемат „ненужни пречки“ за търговията, потвърждавайки своите права и задължения според спаразуменията на Организацията. Земеделският министър на Аржентина Луис Мигел Ечевере заяви след срещата:

"Винаги ще има противоречия. Това, което ни различава отпреди, е начинът, по който се справяме с тях. Независимо от всички новини около събитието, ние взехме единодушно решение. А след срещата всички държави имаха двустранни срещи, опитвайки се да открият общи интереси."

Срещата се състоя на фона на нарастващо търговско напрежение на селскостопанските пазари. Китай и други търговски партньори на САЩ въведоха ответни мита за американските фермери, след като администрацията на президента Доналд Тръмп наложи мита за китайски стоки, както и за стомана и алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна