Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно влошаване на икономическото и бизнес доверието в еврозоната през юли към 11-месечно дъно

През юли икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбеляза известно поредно влошаване в рамките на настоящата година в резултат на търговското напрежение между ЕС и САЩ и въвеждането на високи мита от двете страни на Океана, показва последно проучване на Европейската комисия. Това е пореден знак, че икономическият растеж в еврозоната е малко вероятно да отбележи солиден подем през третото тримесечие след слабото начало на 2018 година.

Според последно проучване на ЕК индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през юли от 112,1 пункта от 112,3 пункта през юни, достигайки ново най-ниско ниво от август 2017-а година насам и след като в края на миналата година индексът удари многогодишен връх от 115,2 пункта. Негативно влияние върху икономическото доверие през настоящи месец оказва влошаването на бизнес доверието в индустриалния и промишлен сектор, както и при търговията на дребно на фона на подобрение в сферата на услугите.

Европейската комисия отчита подобрение на бизнес доверието в Германия (повишение на индекса с 0,9 пункта) при стабилизация в Холандия, слабо понижение във Франция (с 0,1 пункта) и по-солидно влошаване в Испания (спад с 1,7 пункта) и Италия (с 0,6 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, също се понижи слабо с 0,02 пункта до 11-месечно дъно от 1,29 пункта, продължавайки да отстъпва от неговия многогодишен връх от декември 2017 година от 1,61 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам).

Последното проучване на Европейската комисия регистрира понижение на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор, до 5,8 пункта от 6,9 пункта месец по-рано при нарастване на бизнес доверието в сферата на услугите през юли до 15,3 пункта от 14,4 пункта през юни. Съответният индекс при търговията на дребно пък се влоши до -0,1 пункта от 0,7 пункта месец по-рано, докато индексът в строителната сфера се понижи до 5,4 пункта от 5,6 пункта.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната стабилизира на юнското ниво от -0,6 пункта, задържайки стабилно над дългосрочното осреднено ниво от -12,2 пункта.

Резултати от последното проучване на ЕК сякаш потвърждават, че търговското напрежение между САЩ и ЕС, както и заплахите от по-голям протекционизъм могат да направят европейския бизнес по-предпазлив както по отношение на неговите планове за инвестиции, така и при наемането на персонал.

Днешният доклад на Европейската комисия е в синхрон с аналогичното бизнес проучване на агенция Markit от миналата седмица, което също отчете известно забавяне на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през юли с оглед на страховете от търговска война със САЩ и по-слабият икономически растеж в световен план.

В края на предишната седмица ЕЦБ пък представи резултати от последното си допитване до професионални анализатори, според които БВП на еврозоната се очаква да нарасне по-слабо през тази и през следващата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна