Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветници на Тръмп препоръчват мита от цели 25% за вноса на китайски стоки

На фона на опитите на Вашингтон и Пекин да преодолеят търговската безизходица, в която двете най-големи икономики в света изпаднаха през последните седмици , някои съветници от администрацията на Белия дом препоръчват на президента Доналд Тръмп да вдигне много рязко митническите тарифи за вноса в САЩ на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, съобщава "Уолстрий джърнъл".

Консултанти от администрацията на Тръмп обсъждат мерки, които могат да принудят китайските власти да се върнат на масата на преговори. Някои от тях настояват президента да приложи мита от 25% върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара в сравнение с първоначално предложение за тарифи от 10%.

Според "Уолстрийт джърнъл" Белият дом няма да вземе окончателно решение по този въпрос до края на август, като се говори, че високите мита ще бъдат насочени към вноса на китайски потребителски стоки и храните, както и към машинни компоненти. Съветниците на Тръмп оправдават предлаганите много по-високи тарифи с това, те да успеят да компенсират отчасти бързото обезценяване на китайския юана през последните месеци. Трябва да се има предвид, че от 30-ти май насам юанът се срина с 6% спрямо американския долар.

Съединените щати вече наложиха мита от 25% за китайски стоки на стойност 34 млрд. долара, като властите в Пекин незабавно отговориха с аналогични тарифи за вноса на американски стоки също за 34 млрд. долара.

Според редица водещи медии, включително CNN и агенция Bloomberg, следващият кръг от високи американски мита на стойност 16 млрд. долара може да влезе в сила още тази седмица. Обсъжданите в момента мита от 25% (а не от 10%) за нова група от китайски стоки за цели 200 млрд. долара пък могат да влязат в сила още през септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени