Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на промишлената активност в еврозоната през юли

Промишленият растеж в еврозоната се подобри слабо през седмия месец на годината, но остава недалеч от 18-месечното юнско дъно, тъй като притесненията около търговското напрежение между САЩ и техните водещи партньори като ЕС и Китай, както и растящите цени продължават да ограничават бизнес активността в региона, показват окончателни данни от проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс се повиши предпазливо до 55,1 пункта, след като през юни удари 18-месечно дъно от 54,9 пункта и все още продължава да задържа стабилно над важното ниво от 50 пункта за 61-ви пореден месец (трайно задържане на индекса над това важно ниво за всеки един от месеците от юли 2013-а година насам).

Индексът PMI, оценяващ само промишленото производство, се повиши през юли до 54,4 пункта, след като през юни спадна до 54,2 пункта - най-ниско негово ниво от ноември 2016-а година насам. В същото време обаче индексът на новите промишлени поръчки остана в 22-месечното юнско дъно от 53,2 пункта, което сякаш е сигнал за продължаваща слабост на бизнес активността в сектора през следващите месеци.

"Незначителният отскок на промишления PMI дава малко основание за оптимизъм, тъй като юлското проучване е второто най-слабо в рамките на повече от година и половина насам. По-лошото може би тепърва предстои", заяви главният икономист на агенция IHS Markit Крис Уилямсън.

"Ясното впечатление от последното проучване е, че промишлените предприятия вероятно ще се наложи да коригират в низходяща посока тяхното производството през следващите месеци, освен ако не се възстанови търсенето", добави Уилямсън. Според него негативно влияние върху търсенето на промишлено произведените стоки вероятно оказват и растящите цени. Така например инфлацията в еврозоната нарасна през юли с 2,1% на годишна база, надвишавайки целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

"Отговорите в последната анкета показват, че забавянето на промишлената активност през последните два месеца вероятно отразява тревогите, свързани с търговските войни, високите тарифи и покачващите се цени, както и общата несигурност относно икономическите перспективи", посочи в заключение  главният икономист на агенция IHS Markit.

Трябва да се има предвид, че ескалиращото търговско напрежение между САЩ и неговите важни търговски партньори остава реален риск за икономическото представяне на еврозоната. Доказателство за това са представените само преди ден предварителни данни на Евростат, показващи по-нататъшно забавяне на растежа на БВП в еврозоната през второто тримесечие на годината.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от свои аналогични проучвания за промишлената активност в четирите водещи икономики на еврозоната. Промишлените PMI индекси на Германия и Франция отчетоха подобрения през седмия месец на годината, но при влошаване на промишлената експанзия в Испания и Италия.

Германският промишлен PMI индекс нарасна до 56,9 пункта от 55,9 пункта през юни (18-месечно дъно), но това повишение беше доста по-слабо, отколкото на предварителният индекс на Markit до ниво от 57,3 пункта.

Аналогичният френски индекс пък отскочи през юли до 53,3 пункта от 16-месечно юнско дъно от 52,5 пункта и малко над предварителен индекс на ниво от 53,1 пункта.

В същото време промишленият PMI индекс на Италия спадна до 51,5 пункта от 53,3 пункта през юни при очаквания за по-скромно понижение до 53,0 пункта, докато аналогичният индекс на Испания се понижи до 52,9 пункта от 53,4 пункта при очаквания за индекс на ниво от 53,1 пункта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна