Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримесечно дъно на промишлената активност във Великобритания през юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнес активността в промишления сектор на Великобритания отслабна през юли към тримесечно дъно, доближавайки отново 17-месечното априлско дъно, показва последно проучване на агенция IHS Markit, поставящо под въпрос необходимостта от очакваното от мнозина повишаване на основната британската лихва на стартиралото днес двудневно заседание на Английската централна банка,

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство се понижи през юли до 54,0 пункта от 54,4 пункта през юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха за индекс на ниво от 54,2 пункта. Въпреки че индексът продължава да се задържа стабилно в нивата на експанзия (над важното ниво от 50 пункта) за 24-та пореден месец и над неговото дългосрочно осреднено ниво от 51,8 пункта, той остава много близо до 17-мсечното априлско дъно от 53,9 пункта.

Индексът, отчитащ само промишленото производство, падна през юли до най-ниско ниво от март 2017-а година, докато растежът на новите промишлени поръчки е най-слабият от година насам (от юни 2017-а) въпреки подобрените експортните поръчки, което обаче само подчертава слабостта на вътрешното търсене във Великобритания.

Последното проучване на агенция IHS Markit също така показва, че оптимизмът сред промишлените предприемачи през юли е бил най-слабият от 21 месеца насам, отразявайки тяхната загриженост по отношение на преговорния процес за Брекзит и стойността на британската валута. В същото време производственият ценови индекс продължава да се повишава в резултат на по-високите цени на суровините и недостигът на някои суровини.

"Финансовите пазари все още очакват повишаване на британската лихва през август", отбеляза Роб Добсън от агенция IHS Markit, коментирайки утрешното решение на Английската централна банка. "Ако обаче по-слабият растеж на промишлената активност се отрази и на аналогичното PMI проучване за по-важния за британската икономика сектор на услугите, утрешното решение на АЦБ за вдигане на лихвените ставки няма да бъде чак толкова сигурно, като централните банкери все още могат да намерят причини да не предприемат подобен ход", допълни Роб Добсън.

Трябва да се има предвид, че проучването на агенция IHS Markit за активността в сферата на услугите на Острова ще бъде публикувано в петък (3-ти юли), но е много вероятно членовете на Английската централна банка вече да разполагат с него.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна