Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ ръст на британската строителна експанзия през юли до 14-месечен връх

През юли британските строителни компании отчетоха изненадващо рязко подобрение на тяхната бизнес активност до най-високо ниво от повече от година насам благодарение на здрав подем на жилищното строителство, сочат резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ строителната активност на Острова, нарасна силно до 55,8 пункта от 53,1 пункта през юни и очаквания на финансовите пазари за негов спад към 52,8 пункта. Това представлява най-високо ниво на индекса от май 2017-а година насам. Днешните данни контрастират със слабото началото на годината, когато необичайно суровата зима на Острова навреди сериозно на строителния сектор, причинявайки спад на строителното производство през първото тримесечие с 0,8 на сто спрямо края на 2017-а година.

"Данните от юли разкриват впечатляващ обрат в строителната сфера", посочи икономистът Тим Мур от агенция IHS Markit. "Въпреки че неотдавнашният отскок в строителството беше породен от възстановяването на сектора от неговата много ниска база в началото на годината, има признаци за ускоряване на вътрешното търсене това лято", допълни Мур.

Изграждането на жилища е най-добре представящата се строителна категория, като съответният индекс достигна през юли най-високо ниво от декември 2015-а година. Строителната активност с търговска цел също набира скорост, отчитайки най-силно темпо на експанзия от две и половина години насам, докато трудовата заетост в целия строителен сектор е най-добра от края на 2015-а година.

Днешните изненадващо силни данни за строителната активност са факт непосредствено преди края на важното двудневно заседание на Английската централна банка (от 14:00ч. наше време). Те са в подкрепа на очакванията, че днес АЦБ ще повиши основната си лихва с 25 базисни пункта до ниво от 0,7% - едва второ затягане на британската лихва след края на глобалната финансова и икономическа криза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна