Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилбър Рос: Възможните нови мита на САЩ върху вноса на китайски стоки няма да доведат до "катаклизъм"

Уилбър Рос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите мита, които САЩ заплашват да наложат върху почти половината стоки, внасяни от Китай, ще окажат слабо влияние върху икономиката на азиатската държава и няма да доведат до катастрофални последици, заяви в четвъртък американският търговски секретар Уилбър Рос.

"Това не е нещо, което може да се определи като катаклизъм", посочи той в интервю за Fox Business News, цитирано от Ройтерс. Според него въвеждането на митнически тарифи от 25% за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара ще коства годишно едва 50 млрд. долара, което се равнява на по-малко от 1% от икономиката на Китай.

Уилбър Рос отбеляза, че президентът Доналд Тръмп вече смята, че сега е подходящото време, в което да окаже по-голям натиск върху Китай да промени поведението си по отношение на търговските практики.

Неговите коментари са факт, след като в сряда вечерта американският търговски представител Робърт Лайтхайзер потвърди информацията, че Тръмп е настоял за увеличаване на планираното мито от 10% на 25%, тъй като Китай отказва да отговори на исканията на САЩ и вече е наложил ответни тарифи върху вноса на американски стоки за 34 млрд. долара.

Заплахите на Тръмп за по-високи мита причиниха ново напрежение на световните капиталови пазари, включително и на борсите в Китай. Това накара китайският външен министър Ван И да заяви, че усилията на САЩ да окажат натиск върху Китай ще бъдат напразни, като в същото време той препоръча на политиците, отговарящи за търговията, да се успокоят.

Инвеститорите на Уолстрийт обаче игнорират опитите на Уилбър Рос да омаловажи значението на предстоящите нови мита върху вноса на китайския стоки, стартирайки днешната търговия с агресивни продажби на акции.

В рамките на минути индексът DJIA се раздели с над 200 пункта, понижавайки се с 0,8%, докато широкият индекс S&P500 се понижава с 0,5%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,35%.

Европейските фондови индекси пък задълбочават техния спад към края на днешната търговия на стария континент. Германският индекс DAX се понижава с 1,66%, италианският MIB - с 1,9%, испанският Ibex-35 - с 1,19%, френският CAC40 - с 0,81% и британският FTSE100 - с 1,2%.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна