Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Македония отбелязаха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

3
Бойко Борисов и Зоран Заев
Снимка: Кети Тренчева

Граждани на България и на Република Македония и премиерите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев почетоха заедно в Благоевград паметта на участниците в избухналото преди 115 години Илинденско-Преображенското въстание пред паметника на Гоце Делчев в града. Пред знамената на двете държави беше отслужена заупокойна молитва и бяха отдадени военни почести на падналите за свободата на Македония.

"Съвместното честване на паметните събития от общата ни история вече втора година е ясен знак към нашите народи и към всички, които живеем на Балканите, каза Зоран Заев, като подчерта важността на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, който вече е в сила:

"Подадената ръка на Република България дойде в най-значимия момент за Република Македония. Нека е вечен празникът Илинден, Илинденско-Преображенското въстание, нека е вечно приятелството между Република Македония и Република България!"

"Имахме тежко наследство в отношенията между България и Македония, безсмислени спорове около общата ни история, разделена от наложени граници и геополитически интереси. Ние успяхме да поставим началото на края на тези спорове", каза в словото си премиерът Борисов и добави:

"Всички ние дадохме пример в Европа. Най-тежките преговори, които трябваше да се проведат, ги проведохме ние – България, Македония, Гърция, Сърбия, Косово, Албания. Така че от барутния погреб "Балкани" ние се опитваме да направим и правим един проспериращ регион".

В традиционното шествие, организирано от ВМРО, се включиха и много граждани от Република Македония, дошли за общото честване, в което за първи път се развяха знамената и на двете държави.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна