Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент има пълно доверие на Мишел Барние за днешната среща с Тереза Мей

| обновено на 03.08.18 в 07:37
Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне днес с френския президент Еманюел Макрон в опит да смекчи френската позиция по британския план за Брекзит. Двамата ще проведат двучасови разговори в Брегансон – лятната президентска резиденция.

По-рано вестник „Таймс“ написа, че Мей ще поиска от Макрон да подкрепи идеята ѝ за продължаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и след излизането на Великобритания от ЕС. Изданието отбелязва, че премиерът ще се опита да получи и гаранции, че френският лидер ще помогне на страната да постигне сделка за Лондонското сити.

Франция заема особено твърда позиция по преговорите за Брекзит, най-вече по въпроса за финансовите услуги. Париж очаква да получи над 3500 нови работни места в банковия сектор заради изтегляне на големи оператори от Лондон.

Френският президент Еманюел Макрон има пълно доверие на главния преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние, за предстоящата среща с британския премиер Тереза Мей. Тя не е опит за водене на успоредни преговори, заяви служител на Елисейския дворец, цитиран от "Ройтерс".

Макрон напълно подкрепя сдържания отговор на Барние на предложенията на Великобритания за бъдещите ѝ отношения с ЕС след напускането ѝ догодина, каза служителят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна