Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Apple Inc. се превърна в първата американска компания с пазарна капитализация от 1 трлн. долара

По време на търговията в четвъртък Apple Inc. се превърна официално в първата американската компания, листвана на фондовите борси, която успя да постигне пазарна капитализация от 1 трилион долара.

Акциите на технологичния гигант поскъпнаха с 2,92% до 207,39$ за акция, успявайки да преодолеят ключовия праг от 207,04$, за да достигне пазарна стойност от един трилион долара. Много силното представяне на Apple през настоящата седмица беше факт в резултат на доста по-добри от очакваното финансовите резултати за последното тримесечие, оповестени в сряда. Компанията също така направи и доста позитивни прогнози за очакваното си представяне през тримесечието до края на септември, когато по принцип Apple реализира на пазара и новите си модели смартфони iPhone.

Така само в рамките на две поредни сесии на търговия Apple успя да добави 82 млрд. долара към пазарната си капитализация, превръщайки се в първата в историята американска компания с пазарна оценка от 1 трилион долара. В рамките на последните 12 месеца акциите на технологичния гигант поскъпнаха с цели 32%, като в същото време индексът на сините чипове DJIA, чиято съставна част е Apple, успя да нарасне с 15%.

                                                                                                           Графика на акциите на Apple Inc.

Снимка

Силното възходящо рали на акциите на Apple допринесе за добро представяне и на други водещи технологични компании, като акциите на Amazon.com поскъпнаха в четвъртък с 2,07%, а нейната пазарна капитализация достигна около 873 млрд. долара. Акциите на  Microsoft Corp. пък нараснаха с 1,21%, а на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. - с 0,66%, като пазарните оценки на двете компании достигнаха съответно 818 и 849 млрд. долара. Добър ръст отчетоха и акциите на Facebook - с 2,75% и на Twitter - с 2,85%, парирайки част от огромните загуби, регистрирани през последните дни на търговия в резултат на слабите им финансови резултати за второто тримесечие.

Достигането на пазара капитализация от 1 трлн. долара от страна на Apple Inc. допринесе за добро възходящо движение на целия фондов пазар на Уолстрийт в четвъртък, след като търговията не стартира никак добре на фона на подновената ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай. Индексът Nasdaq Composite нарасна в края на деня с цели 1,24%, възползвайки се най-добре от поскъпването на акциите на Apple и на останалите технологични компании. Широкият индекс S&P500 също излезе на позитивна територия, приключвайки с повишение от 0,49%. Единствено технологичният индекс DJIA затвори търговията в четвъртък със символично понижение от 7,66 пункта (понижение с 0,03%), но след като в началото на търговия отвори със загуба от над 200 пункта. Основно негативно влияние върху DJIA оказа понижението на акциите на водещи компании като DowDuPont Inc. (спад с 2,24%), банката Goldman Sachs Group (с 0,87%) и McDonald’s Corp. (с 0,96%).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна